Ad Code

Şirket analizi; büyüme hızı




Şirketlerin büyüme hızları


Araştırdığınız şirketi kategorilendirmelisiniz. 


Bu kategoriler genellikle büyüme hızı ile alakalı olur, yani bu yazıda anlatacağım bu. 


Yani herkes kendi mantığına göre bir kategori yapsın, 1 den istediği sayıya dek bunu bir tablo yapsın ve araştırdığı şirketleri bu tabloya eklesin. Nedenleri ile birlikte. 


Şimdi devletimizin bir büyüme oranı vardır. Bunu açıklarlar. Gayri safi milli hasıla denir sanırım. Eğer devletin büyüme oranı varsa şirketlerin de olmalı. Bunu açıklamasalar da biz buna bakmalıyız.


Sizin mahallenizde dönerci var değil mi? Bizimkinde var. NE kadar süredir aynı mahalledesiniz bilmiyorum ama, dönercinin büyüme hızını gözlemleyebilirsiniz. Adam her ay siz oradan geçerken sabah daha büyük bir döner mi takıyor tezgaha acaba? Belki bir gün et döner yanına tavuk döner tezgahı da atmıştır. İlerleyen zamanda köfte tezgahı da kurmuştur. O da ne adam dükkanın önüne motor koymuş; daha geçen ay bisikletle dağıtıyordu. Aaaaaa, motor olmuş 2 ve motorları dükkan reklamı ile giydirmiş daha kurumsala yakın güzel olmuş. Tabelası değişmiş, çalışan sayısını da artırmış, adam ufak bir dükkandı yürüdü gitti be.....................


Bu analizimizi sadece yanından geçerken zaman içindeki değişikliklere göre yaptık. Ama şirketin kapısında beklesek de bu şeyleri nereden göreceğiz. Mantık aynı olsa da şirketler için bunu değerlendirirken bir dizi tablo, grafik, kar artışı, satış artışı, kazanç artışı...... oooooof. bunlara bakmak lazım.


Ama mantık değişmez, büyüyen işletme her yıl daha fazla satış yapar, e haliyle daha fazla üretim yapar, e bunların sonucu daha fazla kar eder.....


E bu hızı nasıl anlayacağız. Bizim dönerci her önünden geçtiğimde bir olaylara girdi. Yani haftada bir ayda bir bir yenilik değişiklik oldu ise hızlıdır bu yani.


Şirketler içinde devlete bakmak lazım, gayri safi milli hasıladan yani devletten daha çok büyüyorsa hızlıdır bence bu olay. En karlı hisseler buralardan çıkar.


Şirketleri büyüme hızlarına göre ayırın; hızlı büyüyen en çok kar getirecek olandır.


1- Ağır Tempoyla Büyüyen Şirketler


Genellikle büyük ve eski şirketler gayrı safi milli hasılanın artış oranının biraz daha üzerinde bir oranla büyürler. 


Ama bu hisseler hep böyle miydi, değil. Bunlar ilk zamanlar hızlı büyüyen şirketler kategorisine aldığınız şirketlerdi. Sonra büyüdüler ve büyüme hızları da azaldı.


Bazı dönemler bazı şirketler hızlı büyür. Mesela şu an pandemideyiz. Bu dönemde ne hızlı büyür? Turizm şirketleri mi hızlı büyür? Yoksa evden çalışma yazılımları üzerine çalışan yazılım sektörü şirketi mi?


Değişimden kaçamayız, o yüzden bu tablo her yıl veya 6 ayda bir değişecektir. Belki de 3 yılda bir yani ara ara tekrar bakmak gerekir. Her gün değil tabi ki. 


İlerde elektrikli araçlar artar ise, petrol şirketlerinin büyüme hızı düşer, elektrik şirketlerinin büyüme hızı artar gibi ...


Bir de durmadan hızlı büyüyenler vardır. Apple düşünün, apple 12 ye geldik, daha ne yapabilirler ki diyorsun hala gidiyor. 


- Ağır tempoyla büyüyen şirketlerin hisse grafikleri de size ipucu verir. Çok fazla ani iniş çıkış yoktur mesela baktığınızda.


- Bir özellikleri de düzenli olarak yüksek miktarlarda temettü ödemeleridir. Bu da kazançları yapacak bir şey artık bulmak istemelerinden kaynaklı, ama hızlı büyüyen şirketin kazançları için çok fazla planı olur.


Özetle ben bunlara uyuşuk şirket diyorum ve başını beklemeye değer görmüyorum. Almıyorum. Ama tabi bu ağır büyüyen şirket mi bunu anlamanız lazım. Zamanla anlayacaksınız.


2- Orta Tempoyla Büyüyen Şirketler


Bunlar gene büyük şirketlerdir, ancak büyüme hızlarında gene hatırı sayılır bir artış vardır.

Orta tempolu şirketlerin çoğu dev kuruluşlardır, bu nedenle para yatırarak hızlı kar etmeyi beklemek boşuna olur. 


Orta tempolu büyüyen şirketleri aldığınızda atıyorum 2 yıl tutup yüzde 50 kazandığınızda bu berbat bir kazanç olur.  2 yıl az değil.


Bu hisselerden alıyorsanız orta vadeli tutmanız ve iyi kar gördüğünüzde çıkmanız daha iyi olabilir.


Öte yandan bu tempoda şirketler, kriz dönemlerinde daha az zarar yapmanızı da sağlar. Bu da olumlu bir yanlarıdır. Yani hisse fiyatları düşse dahi kısa sürede gene eski seviyelerine gelme eğilimi taşırlar.


Bunu şöyle düşünün, ekonomik kriz, pandemi, salgın, deprem, sel, savaş artık ne olursa bazı şeylerden vazgeçebiliriz. Tatile gitmeyiz, belki arabamızı değiştirmeyiz, belki evimize yeni perde almayız vesaire ama tuvalet kağıdı, deterjan illaki alırız. Bu şirketler çok çok kazandırmazlar normal zamanlarda ama kriz anlarında da çok çok zarar ettirmezler.


3- Hızlı Büyüme Gösteren Şirketler


En çok bu şirketleri sevmelisiniz. Genellikle küçük, atak, yılda yüzde 20 - 25 büyüme gösteren, yeni kuruluşlardır bunlar. Eğer seçimlerinizi akıllıca yapabilirseniz bu kategorideki şirketlerin hisseleri yatırımlarınızın 40 katı oranında kar bile getirebilir size. 


Kimi yatırımların 200'e katlandığı bile görülmüştür. Bu hisselerden oluşturacağınız küçük bir portföy size yaşam boyu düzenli kazanç sağlayabilir.


Hızlı büyüyen şirketlerin mutlaka hızlı büyüyen sanayiler içinde yer almaları gerekmez, veya tam tersi illa büyümeyen sanayide ki şirket hızlı büyümez diye bir durum yok.


Turizm şu dönem büyüme hızı yavaşlamış bir sektör, peki aralarında bu işten karlı çıkacak, pazar payını artıracak yani ne bileyim pandemiyi kendine avantaj yapacak bir şirket çıkarsa....


Hızlı büyüme gösteren şirketler aynı zamanda da risklidirler. Özellikle fazlasıyla atılgan ve mali yönden zayıf olan yeni şirketler. Bu tür şirketler en küçük problem sonucunda iflas tehlikesiyle karşılaşabilirler. Yani hızlı büyüyen şirketler bir hata yapar ve yavaşlar ise son kaçınılmaz olabilir. Ama ağır büyüyen dev şirketler için bu hatalar sinek vızıltısı gibi olur. 


Hisseler arasında seçim yaparken bilançoları ve kar oranları yüksek olan şirketleri arayın. İşin püf noktası şirketlerin ne zaman yavaşlayacaklarını ve o zamana kadar yeterince büyüme gösterip gösteremeyeceklerini anlayabilmektir.


4- Döngüsel Şirketler

Bu şirketleri anlamanız aslında zor değil. Ama gene de biraz tecrübe ister.


Şu an çimento hisseleri durgunluk döneminde neden inşaatlar durgunluk döneminde, ama eğer bu canlanırsa bu hisselerde canlanır. Döngüsel demek budur.


Hava yolu şirketleri de aynı, eğer bir refah dönemindeysek artarlar hatta çok artabilirler ama bu şekilde durgun ekonomik dönemlerde onlar da zarar edecektir.


Bir dönem çok iyi olurlar, bir dönem çok kötü.


5- Durgunluk dönemleri ardından yeniden canlanan şirketler 


Bunlar ne ağır ilerleyen ne de döngüsel dönemleri olup inip çıkan şirketlerdir. Bunlar devamlı gerileyenlerdir.


Buna en yakın olanlar döngüsel olanlar olabilir. Yani kötü bir dönemden sıyrılamayan şirketler artık iflas eşiğine gelebilirler.

Bu şirketler çok güvenilir şirketler dahi olabilir. Eğer bu şirketlerin yeniden canlanmasını yakalayabilirseniz. Oldukça güzel kazanırsınız.


Bu şirketlerdeki düşün borsa kaynaklı değildir. Bu şirketleri ararken düştükleri döneme bakın, şirket kaynaklı mı düşmüş, borsa kaynaklı mı?


Şirketler girdikleri bunalımlardan birkaç değişik yolla kurtulabilirler. Bunlardan biri  hükümet kredisi alabilmektir. Bir de kendi çabaları ile yüze çıkabilen şirketler vardır.


Bu şirketleri yakın takip ederek yeniden canlanacak mı anlarsınız. Şirkete zarar ettiren şey ne? şirket bundan kurtuldu mu? şirketin en iyi yaptığı iş ne? bu işin piyasası mı kalmadı yoksa şirket bu işten uzaklaştı mı? bu işe geri dönüyor mu?................



Hisse analizi ile ilgili konular ve sıralamaları;


1- Şirketi tanıma, okuma linki burada

2- Büyük , küçük şirket Link, burada

3- Büyüme hızı link burada ve ayrıca bu konu

4- Kusursuz hisse link burada

5- Uzak durulması gereken hisse link burada

6- Fiyat kazanç (F/K) oranı link burada

7- Örnek ideal şirket Link burada 

8- Fiyat kazanç oranı (F/K) nasıl hesaplanır?  link burada

9- Bilanço okumak ; link burada

10- Şirketin borç durumu link burada

11- Şirketin defter değeri link burada

12- Şirketin nakit akışı link burada

13- Şirketlerin ürün stok miktarları link burada

14- Analiz sonrası izlem ve gözlem link burada

15- Kapanış ve özet bilgiler link burada


Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu