Defter değeri de gene analizinizde olması gerekir. Yani çoğu değer analizinizde olur ancak tek başına bir anlamı olmadığı gibi bazen kötü olduğu halde yok sayılabilir.
Yani bir analizi sadece matematik olarak yapmanız yetmez, ancak olması da gerekir.
Hisse analizi ile ilgili konular ve sıralamaları;
1- Şirketi tanıma, okuma linki burada
2- Büyük , küçük şirket Link, burada
3- Büyüme hızı link burada ve ayrıca bu konu
4- Kusursuz hisse link burada
5- Uzak durulması gereken hisse link burada
6- Fiyat kazanç (F/K) oranı link burada
7- Örnek ideal şirket Link burada
8- Fiyat kazanç oranı (F/K) nasıl hesaplanır? link burada
9- Bilanço okumak ; link burada
10- Şirketin borç durumu link burada
11- Şirketin defter değeri link burada
12- Şirketin nakit akışı link burada
13- Şirketlerin ürün stok miktarları link burada
14- Analiz sonrası izlem ve gözlem link burada
15- Kapanış ve özet bilgiler link burada
Defter değeri ve hisse senedi ilişkisi
Defter değeri çoğu borsa oyuncusunun dilindedir, nedeni de çok kolay bulunabilir ve her hangi bir yerde çok kolay görülebilir olmasından.
Yatırımcı bakıyor defter değeri 20 lira olan bir hisse var, ama fiyatı 10 lira; diyor ki yarı fiyatına kelepir hisse.
Ancak defter değeri genellikle size gerçekleri söylemez, hatta yanıltır bile.
Bir şirket defter değeri 50 lira iken iflas edebilir. Ya da defter değeri 30 lirayken 3 liradan işlem görebilir ve hatta sonrasında iflas açıklayabilir.
Bir kumaş fabrikası düşünün, hammadde vesaire fiyatları bellidir, şirket der ki kardeşim benim kumaşım hammadde şu bu hesaplandıktan sonra karımı da koyunca metresi 10 lira. Çok güzel. Eğer fabrika ürettiği kumaşı anında satamaz ise depoya koyar, depo da biriken kumaş zamanla metresi 10 liradan şirkete kaydedilir, edilir, edilir, edilir,,,,
Depo ağzına kadar dolarsa ne olur, metresi 5 liradan vereyim derler, bir indirim haydaaaaa, e sen defter değeri hesaplıyorsun metresi 10 liradan bilmem kaç ton kumaş depoda diye, bunları 5 liradan verirsen ne olur?
Ben işe giderken forma giyiyorum, en çok giden forma rengi mavidir bizde, şimdi firma değişik renkler de forma üretir, elbette üretimde popüler renklerin sayısı fazla olur ama, bakın forma sektöründe hardal sarısı gibi renkler veya xxl, xs gibi bedenler yarı fiyatına satılır. Şimdi bunun fabrika olduğunu düşünün, depodaki bu malı defter değerine yazarken 100 liradan yazarlar ama satmaya geldi mi 50 lira zor eder. Dolayısı ile???? Veya bir gün hardal sarısı çok popüler olur ve sadece bunlarda stok olduğundan 200 liraya da satılabilir???
Bir demir yığını hurdalıkta kaç para veya işlenmiş külçeler kaç para bellidir. Peki bu demirden yapılmış bir aksesuar kaç para?? Belli değildir.
Bunun yanında, bir yağ fabrikası düşünelim, duran varlıklarında yağ fabrikasındaki makinalar 50 000 lira olarak görünsün. Makinalar zamanla eskir ve yerine yeni teknolojik makinalar gelir. Bu 50 binlik makinalar atsan atılmaz satsan satılmaz. Ama defter değerine etkisi vardı bunların. ????? Hani bazen diyorlar fabrikanın makinalarını satsan hisse başı 5 lira tutar, ama hissesi 3 lira:)
Bilançoda bulunan duran varlıklar, mal varlıkları ve değerleri gerçek değerlerinin üzerinde gösterilerek tam anlamıyla göz boyarlar, çünkü buna kanan yatırımcılar borçları göremez olur. Diyelim ki bir şirketin 400 milyon mal varlığı, 300 milyon da borcu var, bu da artı 100 milyonluk bir defter değeri demektir. Ama bu mal varlıkları iflas durumunda yalnızca 200 milyondan satılabilirse o zaman gerçek defter değeri eksi 100 milyona iner. Şirket beş para bile etmez.
Bilanço okurken bunlara neden bakmadığımı anlamışsınızdır umarım şimdi.
Örneğin bir gayrimenkul şirketi düşünün, elinde proje var ve bu projeye ait borçları var. Elindeki projeleri bu daire olarak mal varlıklarına yazar. Bak şimdi. Bilmem kaç villam var, bilmem kaç dairem var ama bunlar ipotekli ben kredimi ödeyemezsem 0 demez.
Defter değerine bakarsın 40 lira oooooo, hisse 20 lira ucuuuuuuz, e proje tamamlanırsa amenna gayet güzel. Ama projeyi tamamlayamaz bunlar. Bankalar mal varlıklarını alınca, o duran varlıklar kısmı birden sıfırlanır. Borç tarafında hala borç vardır. Ne oldu şimdi? 1 lira oldu defter değeri....
Bir hisseyi defter değerine bakarak satın alacaksanız bu değerin gerçekte neyi ifade ettiğini iyice araştırın, mal varlığı olarak sayılan şey gerçekten o değeri eder mi?
0 Yorumlar