Ad Code

Şirketin gizli mal varlıkları



Defter değeri bir şirketin gerçek değerini gereğinden düşük de gösterebilir. Bazı şirketlerin gizli mal varlıkları olabilir. Toprak, kereste, petrol ya da maden gibi doğal kaynaklara sahip şirketler bunları defterlerine tam değerleri ile geçirmezler.


Konuya geçmeden önce defter değeri ile ilgili yazımız bu konunun öncüsü niteliğindedir. Önce onu okuyalım link burada


Hisse analizi ile ilgili konular ve sıralamaları;


1- Şirketi tanıma, okuma linki burada

2- Büyük , küçük şirket Link, burada

3- Büyüme hızı link burada ve ayrıca bu konu

4- Kusursuz hisse link burada

5- Uzak durulması gereken hisse link burada

6- Fiyat kazanç (F/K) oranı link burada

7- Örnek ideal şirket Link burada 

8- Fiyat kazanç oranı (F/K) nasıl hesaplanır?  link burada

9- Bilanço okumak ; link burada

10- Şirketin borç durumu link burada

11- Şirketin defter değeri link burada

12- Şirketin nakit akışı link burada

13- Şirketlerin ürün stok miktarları link burada

14- Analiz sonrası izlem ve gözlem link burada

15- Kapanış ve özet bilgiler link burada



Gerekli linkleri de verdikten sonra konumuza devam edelim;


Şirketlerin Gizli Mal Varlıkları ve Hisse Fiyat İlişkisi 


Örneğin değerli metaller üreten X kuruluşunun defter değeri hisse başına 7 lira. Bunun içinde zengin altın, gümüş ve platin rezervleri de yer alıyor. Fakat defter değeri  X'in bu metaller için ödediği fiyata göre hesaplanıyor, oysa kuruluş metalleri 30 yıl önce almış olabilirdi. Bugünün fiyatları ile bu metallerin değeri hisse başına 19 lira.  X hisselerinin 17 liraya satıldığı ve yalnızca metallerin değerinin 19 lira olduğu düşünülürse bu hisseleri almak karlı bir yatırım olmaz mı? 


Altın ve gümüş dışında başka gizli mal varlıkları vardır. Bunları ortaya çıkarmak sizin işiniz. Kolay değil kesinlikle ama bir şey yakalarsanız kesinlikle kazanç kaçınılmaz olur. Ama altın örnek illa altına takılıp kalmayın.


Bazı markalar defterlere yansımayan bir değer taşırlar. Patentli ilaçlar, televizyon şirketleri, televizyon ve radyo istasyonları gibi.... Bütün bunlar ilk masraflarını çıkardıktan sonra bilançonun mal varlıkları bölümünden silinirler. 


Gayri menkul alanı da bu tip fırsatlara açık alanlardır. Ama genelde fark eden çok olur bunları, bunların sahip olduğu topraklar yani araziler, ilerde değerlenecek araziler veya işte tam anlamam o işlerden ama hani derler ya arazin vardır ev yapmaya izin vermezler ama bir kaç yıla izin gelir ( adını hatırlamıyorum) O şekilde arsa arazileri gibi.


Bir ürün patentinin değeri parasal olarak 0 görünür değil mi? Ama aslında çok değerlidir. Bu patent bilanço da para eden bir varlık olarak eklenmediğinde defter değerine katkısı yoktur, ayrıca bu patent için harcanan paralar yatırımlar hep eksi eklendiğinden bunun zararı bile vardır.


Ama patent alınıp araştırma geliştirme masrafları da durup ürün piyasaya çıkınca????? defter değeri, şirket değeri , hisse değeri bir anda fırlar işte bunu yakalarsanız çok farklı bir yatırım olur.


Çok örnek veremiyorum, yani şu hisse bu hisse diyemiyorum ama mesela, bir şirketin elinde bulundurduğu başka bir şirkete ait hisse senetleri varsa buda gizli mal varlığıdır. Ama bunu bulmak biraz detaylı araştırma gerektirebilir.


Vergi muafiyeti de gene gizli mal varlığı olarak kabul etmeniz gereken bir durumdur.


Evet mantığı bu şekilde, gizli mal varlığı olarak bir çok konu ele alınabilir, bir çok konu bulunabilir. Bunları fark ettiğinizde not almayı ve analizinize eklemeyi unutmayın.


Ana mantık, bilançosunda yer almayan veya gerçek değerinin çok altında yer alan her hangi bir varlığı bulmak.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu