Nakit akışı gene analiz yaparken bakabileceğiniz değerlerden. Nereye nasıl bakmasını bilmeyen veya bunu yorumlamasını bilmeyen bir yatırımcı, yüzlerce veriye baksa ve olumlu görse dahi zarar edebilir. Bu yüzden bu konu da önemli;
Hisse analizi ile ilgili konular ve sıralamaları;
1- Şirketi tanıma, okuma linki burada
2- Büyük , küçük şirket Link, burada
3- Büyüme hızı link burada ve ayrıca bu konu
4- Kusursuz hisse link burada
5- Uzak durulması gereken hisse link burada
6- Fiyat kazanç (F/K) oranı link burada
7- Örnek ideal şirket Link burada
8- Fiyat kazanç oranı (F/K) nasıl hesaplanır? link burada
9- Bilanço okumak ; link burada
10- Şirketin borç durumu link burada
11- Şirketin defter değeri link burada
12- Şirketin nakit akışı link burada
13- Şirketlerin ürün stok miktarları link burada
14- Analiz sonrası izlem ve gözlem link burada
15- Kapanış ve özet bilgiler link burada
Şirketin nakit akışı incelenirken nelere dikkat edilmeli?
Nakit akışı bir kuruluşun verdiği hizmetler karşılığında aldığı paradır. Bütün kuruluşlar nakit para kazanır, ama kimi şirketler bu paraya kavuşmak için belli harcamalar yapmak zorundadır.
Örnek vermek gerekirse bir demir çelik fabrikası 100 milyonluk demir satar kazanır ancak 50 milyonluk fabrika bakımı gideri verebilir.
Yani bazı fabrikalar para kazanmak için para harcamak zorundadır. Bunu yapmaz ise teknoloji ve rakiplerinden geri kalacaktır.
İşin dönmesi için sürekli yüksek miktarda harcama yapması gereken şirketler hızlı büyüyenler arasında olmuyor genelde. Çünkü adamlar ne kadar çok kazanırsa sonrasında o kadar çok harcama yapmak zorunda kalıyorlar.
Bir çok yatırımcı nakit akışı ile ilgili verileri hisseleri değerlendirmekte kullanır. Örneğin değeri 20 lira olan ve, yıllık nakit akışı hisse başına 2 lira olan bir hissenin 10'a 1'lik bir oranı vardır, bu da standart sayılabilir.
Bu oran uzun vadeli yatırım olarak düşünülen hisselerden beklenebilecek yıllık yüzde onluk kar oranına uygundur. Hisse başına 4 lira nakit akışı olan 20 lira değerinde bir hissenin getireceği kar yüzde 20'dir. Bu da son derece başarılı bir yatırım demektir. Ve eğer hisse başına sürekli lO lira nakit akışı olan 20 liralık bir hisse bulursanız bu muazzam bir şirket demektir.
Bu hesapların içine fazla girmeye gerek yok. Ama eğer size bir hisse önerilirken nakit akışının iyi olduğundan söz ediliyorsa söz konusu akışın normal harcamalar çıktıktan sonra elde kalan nakite ait olmasına dikkat edin.
Bu para tümüyle kuruluşa ait ve hiç bir harcamayı karşılamak zorunda olmayan paradır.
Bazı kuruluşlar, kazançları fazla yüksek olmasa da nakit akışı yüzünden gayet iyi birer yatırım sayılabilirler. Bunlar genellikle ellerindeki tesis ve araçları yenilemeye uzun süre gerek duymayacak olan kuruluşlardır. Şirket bir yandan amortisman vergiden muaf olduğu için vergiden tasarruf edecek, öte yandan da tesisler henüz yeni olduğundan bunları modernize etmek için para harcamak zorunda kalmayacaktır.
Özetle; şirketin nakit akışına bakacaksanız eğer, bu nakit tüm giderler düşüldükten sonra kalana göre bakılmalı ve ayrıca en önemli kısım. Bu nakiti kazandıkları yerden yeniden kazanmak için bu nakitten harcama yapmak zorundalar mı? Buna bakmanız gerekiyor. Şirketler devasa olabilir ama sürekli kazandıkları nakiti ilerdeki dönemde tekrar kazanmak için harcamak zorunda iseler vasat. Bunun yanında şirket küçük olabilir ama nakit kazandıkları yer bakım onarım istemiyor ve gene nakit kazancın devamı için her seferinde yatırım gerekmiyorsa çok daha iyidir.
0 Yorumlar