Ad Code

Bilanço okumak

Şirket Raporlarını Okumak


Şirket raporlarını okumak oldukça karmaşık gelir size, aslında biraz alıştığınız zaman bakmanız gereken yerlere hızlıca bakarsınız ve anlamanız gereken şeyleri çok kolay anlarsınız.


Bunun yerine biz genelde başkalarının bu okuyup yorumlamasına bakarız. Bize ne abi, ben yatırım yaparken başkasının okuyup yorumladığı bilgiye asla güvenmem, ya adamın elinde bir sürü mal varsa ve psikolojik olarak övüyorsa. Ben kendi gözlerimle bakmak isterim.


Bir de bir hisseyi almadan önce bu raporlara bir bakmak lazım, aldıktan sonra da düzenli bakacağız evet ama elimizde hisse varken bakmak ile yokken bakmak arasında fark var.



Hisse analizi ile ilgili konular ve sıralamaları;


1- Şirketi tanıma, okuma linki burada

2- Büyük , küçük şirket Link, burada

3- Büyüme hızı link burada ve ayrıca bu konu

4- Kusursuz hisse link burada

5- Uzak durulması gereken hisse link burada

6- Fiyat kazanç (F/K) oranı link burada

7- Örnek ideal şirket Link burada 

8- Fiyat kazanç oranı (F/K) nasıl hesaplanır?  link burada

9- Bilanço okumak ; link burada

10- Şirketin borç durumu link burada

11- Şirketin defter değeri link burada

12- Şirketin nakit akışı link burada

13- Şirketlerin ürün stok miktarları link burada

14- Analiz sonrası izlem ve gözlem link burada

15- Kapanış ve özet bilgiler link burada



Bilanço



Bilançoda önce mal varlıklarının, sonra da borçların listesini bulabilirsiniz. En yararlı bölümdür.






Varlıklar bölümüne bakalım. Şirketin 598 milyon değerinde nakit ve nakit benzeri malı, ayrıca borsa değeri 9 milyon 500 bin olan finansal yatırımı olduğu görülüyor. Bu iki rakamı toplayınca şirketin genel nakit durumunu buluyoruz, bunun değeri 697 milyon 500 bin civarında.


Mart 2021 nakit toplamını sağ taraftaki Aralık 2020 toplamı ile karşılaştırınca şirketin elindeki nakit paranın gittikçe artmakta olduğu görülüyor. Bu da iyiye işaret.


Tabi daha bir sürü varlıklar ile ilgili terimler yazıyor, ama bu baktıklarımız önem arz eder. 




Uzun Vadeli Borçlar




Sonra bilançonun diğer yarısına geçip "uzun vadeli borçlar" adını taşıyan kolona bakıyorum. Burada Mart 2021 e ait uzun vadeli borçların 2,1 milyon olduğu ve bir önceki döneme oranla arttığı yazılı. Borçların artması olumsuz bir gösterge. 


Nakit toplamının borca oranla yüksek olduğu bir bilanço gene de iyi bir bilançodur. Eğer borçlar nakit toplamına göre artmaktaysa o zaman durum bunun tam tersidir.


Uzun vadeli borçları nakit toplamından çıkararak yaklaşık 695 milyona ulaşıyorum. Bu şirketin "net nakit" pozisyonudur. Nakit ve nakde çevrilebilir mal varlıkları, borç toplamını 695 milyon aşmakta. Nakit toplamı borçlardan fazlaysa bu olumlu bir gelişmedir. Durum ne olursa olsun şirketin kolay kolay iflas etmeyeceği ortada.


(Şirketin 211 milyonluk kısa vade borcunu fark etmiş olabilirsiniz. Ben hesaplarıma kısa dönem borçları katmam. Bu konuda titiz davranan analistler de vardır, ama işleri olduğundan daha karmaşık hale getirmeye ne gerek var? Bence şirketin diğer mal varlıkları [Örneğin duran varlıklar] bu borcu kapatmaya yeterli olacaktır.)


Ama tabi ki göz ucuyla bakarım en azından, bu şirkete baksak dahi gene nakiti bunu da karşılar durumda.


Uzun vadeli borçların nakit toplamını aşması sık görülen bir durumdur. Nakit azalırken bir taraftan da borçlar büyümüş ve şirket mali açıdan zayıf bir konuma düşmüştür. İşte rapor size en kısa yoldan şirketin güçlü mü yoksa zayıf mı olduğunu gösterecektir. 


Daha uzun mali özete bakmak

Bundan sonraki adım şirketin 10 yıllık mali özetine bakmak. Bunu toplu veren şirket genelde az ama ya toplu bakacaksınız ya da yıllık verenlere bakacaksınız.


Bu özete bakarak kuruluşun borsada ne kadar hissesi var onu bulun 100 milyon örnekteki şirketin hissesi. Ayrıca 10 yıllık baktığınız tabloda borsadaki hisse sayısı azalıyor mu artıyor mu buna da bakarsınız! Eğer azalıyor ise bu şirketin kendi hisselerini geri almaya başladığını gösterir. İyi bir işaret.


695 milyon değerindeki nakit ve nakde çevrilebilir mallar toplamını 100 milyon hisseye bölünce her şirket hissesine 6.96 net nakit düştüğünü görüyorum. Bunun önemini sonra anlatacağım.


Size şirketin bütün hesaplarını tek tek inceleyin demiyorum. Ancak şirketlerin gelecekteki başarısını değerlendirebilmekte size yararlı olabilecek önemli sayılar vardır ve bu sayıları yıllık raporda bulabilirsiniz.


Eğer yıllık rapor elinizde yoksa aynı bilgiler KAP raporlarında, şirketin kendi sitesindeki yatırımcı ilişkileri bölümünde ya da investing gibi sitelerde bulunabilir.


İnvesting veya tradingview gibi siteler çok daha kolay bu değerleri verir belki ama ne derler , siz önce elle hesaplamayı ve mantığı kavrayın. Bu kolaylıklara sonra değiniriz.


Bunları eliyle yapamayan biri olursanız, sayıların anlamını da okuyamazsınız.


Şimdilik bu konu bu kadar, kafanızda bir şeyler canlanmaya başladı umarım.

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Basit doneler ama kıymetlerini bilmek lazım hızlıca kontrol için ideal bir bakış açısı.

    YanıtlaSil

Close Menu