Ad Code

Teknik analiz formasyonları

Devam kalıpları

Devam formasyonları hakim bir trendin ortasında meydana gelir ve bu da devam formasyonunun tamamlanmasından sonra bile fiyat hareketinin muhtemelen aynı yönde devam edeceğini gösterir. Bununla birlikte, tüm devam kalıpları trendin devam etmesiyle sonuçlanmayacaktır - çoğu aynı zamanda tersine dönüşlerle sonuçlanacaktır.


Birçok trader, fiyat bir devam bölgesinden çıktığında artan hacim arar, çünkü bir kırılmadaki küçük bir hacim tipik olarak modelin muhtemelen başarısız olacağını gösterir.


Teknik analistler, fiyat eğiliminin devam edeceğini işaret etmek için birkaç devam modeli kullanıyor. 


Flama

Bir flama, sonunda birleşen iki trend çizgisiyle temsil edilen bir devam formasyonudur. Genellikle bir varlık güçlü bir yukarı veya aşağı hareket yaşadıktan sonra oluşur ve ardından trend aynı yönde devam etmeden önce konsolidasyon gelir.

Tipik olarak, işlem hacmi formasyon oluşumu sırasında azalacak ve ardından kırılma sırasında önemli bir artış olacaktır.





Bayrak

Bayrak, daha kısa bir zaman diliminde, daha uzun zaman dilimli fiyat tablosunda gözlemlenen baskın eğilimin tersine hareket eden iki paralel trend çizgisi kullanılarak oluşturulmuş bir devamlılık grafiği formasyonudur. 

Olası bir trendin devamının göstergesi olarak bayrak, fiyatın bu trendin tersine kaydığı bir giriş noktası sunar. Ardından, eğilim devam ederse, fiyat artışı hızlı olabilir ve modeli fark edebilen herkese işlemlerini uygun şekilde zamanlaması için büyük bir avantaj sağlar. 

Bayrak kalıpları yükseliş veya düşüş olabilir . Bayrağın oluşumuna genellikle, fiyat bayrak oluşumundan çıktıkça toparlanan azalan hacim eşlik eder.







Yükselen üçgen

Yükselen üçgen, salınım zirveleri (direnç noktaları) boyunca yatay bir çizgi ve salınım dipleri boyunca artan bir trend çizgisi (destek noktaları) yerleştirilerek oluşturulan bir yükseliş devam grafiği modelidir. 





Azalan üçgen

Yükselen üçgenin aksine, alçalan üçgen, salınım diplerini birleştiren destek çizgisinin yatay olduğu ve salınım yükseklerini birleştiren direnç çizgisinin alçalmakta olduğu bir düşüş devam grafiği formasyonudur. 






Simetrik üçgen

Simetrik üçgen, iki trend çizgisinin eşit bir eğimde birleştiği bir devam grafiği modelidir. Destek çizgisi daha düşük tepeleri birleştirir ve direnç çizgisi daha yüksek dipleri birleştirerek çizilir. Koparma her iki yönden de olabilir. Bununla birlikte, alt trend çizgisinden bir çıkış, yeni bir düşüş trendinin başlangıcına işaret ederken, üst trend çizgisinden bir kırılma, yeni bir yükseliş trendinin başlangıcına işaret eder.






Dikdörtgenler

Dikdörtgenler, fiyatın paralel destek ve direnç çizgileri arasında yukarı ve aşağı hareket ettiği ve bir trendin olmadığını gösteren devam eden grafik kalıplarıdır. Fiyat dikdörtgenin dışına çıktıkça dikdörtgen bir kırılma ile sona erer.





Fincan ve kulp

Fincan ve kulp, yükseliş eğiliminin durakladığı ancak model onaylandıktan sonra devam edeceği bir yükseliş devam grafiği modelidir. 

Motif, her iki yanında eşit yükseklikte “U” şeklinde bir fincan ve hafif aşağı doğru kaymış (bir bayrak veya flama desenine benzeyen) bir kulptan oluşur. İşlem tamamlandıktan sonra, piyasa muhtemelen yükseliş eğilimine girecek.





Devam modelleri, traderlerin bir fiyat eğiliminin bozulmadan kalacağını belirtmek için aradıkları sinyallerdir. 


Yatırımcılar, devam eden kalıplarla ticaret yapmak için aşağıdaki adımları atmalıdır:


Önceki trend yönünü tanımlayın;

Desenin oluşmasını bekleyin;

Devam modelini tanımlayın; 

Kırılma noktasını bulun;

Fiyat modelin dışına çıktığında işleme girin: Çoğu trader, yalnızca kırılma mevcut eğilimle aynı yönde gerçekleşirse işlem yapacaktır. Yine de, bazıları, mevcut trendin tersine hareket etse bile, alım satımları koparma yönünde yapacaktır. Çok daha riskli olmasına rağmen, trend yön değiştirirse karşılığını verirler.





Ters formasyonlar

Ters kalıplar, hakim trenddeki değişikliğin sinyalini verir. Bu, yerleşik trendde bir duraklama ve ardından diğer taraftan taze enerji yüzeyleri olarak yeni yönde bir hareket ile karakterize edilir. 


Örneğin, hevesli satıcılar tarafından desteklenen bir düşüş trendi duraklayabilir, hem ayılardan hem de boğalardan gelen eşit baskıyı ortaya çıkarabilir ve sonunda yerini boğalara bırakarak trendin yukarı yönde değişmesine neden olabilir.


Piyasa zirvelerindeki geri dönüşler, varlığın satın alınmasından daha güçlü bir şekilde satıldığı dağıtım modelleridir. Tersine, piyasa diplerindeki tersine dönüşler, menkul kıymetin satılmaktan çok daha hararetli bir şekilde satın alındığı birikim kalıplarıdır.



Kama

Takozlar, aynı yönde ilerleyen iki yakınsak trend çizgisi kullanılarak çizilir: yukarı veya aşağı (yani, yükselen veya düşen takozlar). Takozlar, bir trendin devamının yanı sıra bir tersine dönüşü de gösterebilir. Düşen bir takoz, yükseliş trendi sırasında bir duraklamayı gösterirken, yükselen bir takoz, düşüş piyasasında geçici bir kesintiyi gösterir. 


Flamalara ve bayraklara benzer şekilde, işlem hacmi genellikle formasyon oluşumu sırasında azalır, yalnızca fiyat kama formasyonunun üstüne veya altına düştüğünde artar.






Baş ve omuzlar

Baş ve omuzlar , üç bileşenden oluşan bir tersine çevirme tablosu modelidir: büyük bir tepe noktası (baş) ve her iki tarafta iki küçük tepe noktası (omuzlar). Bir destek veya direnç alanı oluşturmak için birinci ve ikinci dipleri (üst kalıp) veya yüksekleri (alt/ters kalıp) birleştiren çizgiye boyun çizgisi denir. 


Bir baş ve omuz tepe modeli (yükseliş trendinde), yükselişten düşüşe trendin tersine döndüğünü gösterir. Tersine, ters bir baş ve omuz modeli (düşüş trendinde), yukarı yönde bir trendin tersine döneceğini öngörür. 





Çift Tepe

Çift tepe, M harfini andıran, fiyat aralarında ılımlı bir düşüşle art arda iki kez zirveye ulaştıktan sonra oluşan bir düşüş eğilimi formasyonudur. Fiyat, destek seviyesinin (önceki iki yüksek arasındaki en düşük seviye) altına düştüğünde onaylanır ve orta veya uzun vadeli bir trend değişikliğine işaret eder.





Çift dip noktası

Çift zirvenin zıttı , destek seviyesini kıramayan iki ardışık düşük seviyenin oluştuğu, W harfine benzeyen bir yükseliş tersine dönüş modeli olan bir çift diptir. Destek hattını iki kez başarısız bir şekilde geçtikten sonra, piyasa fiyatı yükseliş trendine doğru kayar.





Üçlü üstler ve dipler 

Üçlü tepeler ve dipler, sırasıyla üç zirveden (ters düşüş paterni) veya dipten (boğa dönüş paterni) oluşan, çift tepelere ve diplere benzer şekilde hareket eden ters grafik kalıplarıdır. 





Boşluklar (GAP)

Boşluklar, tipik olarak bir haber hikayesi veya bir olay, bir alıcı veya satıcı akınını bir varlığa davet ettiğinde ortaya çıkan ve fiyat açılışının bir önceki günün kapanış fiyatından önemli ölçüde daha yüksek veya daha düşük olmasına neden olan ters grafik kalıplarıdır. Dört tür boşluk vardır: ortak, ayrılık, kaçak ve tükenme. Türüne bağlı olarak, boşluklar yeni bir trendin başlangıcını veya önceki bir trendin tersine döndüğünü işaret edebilir.




Yukarı veya aşağı yuvarlama

Yuvarlanan taban, fiyat hareketlerinin U harfini oluşturduğu ve genellikle yukarı yönlü bir trendi gösterdiği bir grafik modelidir. Buna karşılık, bir yuvarlama tepesi, bir grafik üzerindeki fiyat hareketlerinin ters bir U şeklini oluşturduğu ve aşağı yönlü bir eğilimi ifade ettiği bir grafik modelidir.




Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu