Ad Code

Yatırım yaparken sepet yapmak


 


Borsaya ilgi duyan insanların hisse senedi alırken duyduğu bir diğer söz de sepet yapmak olacaktır..


Sepet yapacaksın abi. Bütün yumurtalar aynı sepette olmaz. sözü de gene bu sepete atıfta bulunur.


Sepet konusu çok geniştir hatta bankalar bile artık kendi sepetlerini duyurur oldu. Atıyorum akbank yatırım sepeti.


Peki yatırım için sepet yapmak mantığı nedir?


Bizler yatırımcıyız. Paramız değer kazansın ve durduğu yerde biraz daha kazansın diyerek bir takım yatırım araçlarına paramızı yatırırız o şekilde bekleriz.


Bir araba almak istiyorsunuz diyelim. Paranızı biriktiriyorsunuz ve tahminen 5 yıl sora istediğiniz arabayı bu performans ile birikim yaparsanız alabileceksiniz. Ama her yıl araç fiyatları arttığı için birikiminiz süresi de ileri atıyor ve bir türlü araç fiyatına denk gelecek yatırımı yapamıyorsunuz.


Hal böyle olunca TL olarak beklemek istemiyorsunuz..


Faiz de bir çözüm ama çoğumuz faizden uzak durmaya çalışıyoruz ancak faize hiç bulaşmasak dahi faiz bize bulaşıyor, şöyle ki faiz sebebi ile paramızın değerini koruyamıyoruz.


Bizde yatırıma yöneliyoruz.


Altın da bir yatırım, döviz yatırımı, gümüş yatırımı, fon yatırımı, hisse senedi yatırımı, petrol yatırımı bir sürü yatırım var. Sonra zaten az olan paramız ile birini seçip yatırım yapsak bile. Biz altını beklerken borsa çıkıyor gidiyor, borsayı beklerken altın çıkıyor gidiyor hani derler ya neye koysak diğeri uçuyor resmen.


Kafalar bir milyon oluyor.


Bunun bir de küçük versiyonu var borsa, A, B, C, ve D hissesi arasında kaldınız be A hissesini seçtiniz. E kardeşim C ve D inadına çıkarken A ya yerinde sayıyor ya düşüyor. Çıldırmamak elde değil....



Şimdi konumuza dönelim sepet nedir e;


Sepet bunların her birinden bulundurmaktır kısaca,


Peki tüm yumurtalar aynı sepette olmaz ne demek; bu da mesela tüm paranıza altın alıp beklemeyin demek. 



Sepet ne işe yarar?


Yatırımı sepet sepet bölerseniz yatırıma araçlarından hangisi çıkarsa kar edersiniz ama az neden çünkü paranızı böldünüz.


Peki hem sepet yapıp hem çok kazanılmaz mı? 


Kazanılır, takip edebilirseniz elbette sepet yaparak normalden daha çok kazanırsınız.


Örnek sepet yatırımı


Şimdi sizlere sepet yapalım..


10 bin liranız var;


Yatırım yapabileceğiniz kanalları yazalım;


- Borsa ( hisse A, hisse B , hisse C)

- Altın

- Gümüş

- Döviz

- Halka arz

- Yatırım fonu

- BES

- Bitcoin

-......

,


Uzar gider ama örnek için yeterli. Şimdi yukarıya baktığınızda hisseleri ayrı düşünürseniz 10 farklı yatırım aracı düşündüm ve bunlar günümüzde insanlar arasında popüler olan yatırımlar.


Sepet yatırımı yapan yatırımcı bu 10 madde için parasını 10 a böler ve yatırımlarını yapar. Her bir yatırım için doğru zamanı bekleyerek yavaş yavaş girişlerini yapar ve tamamlar.


Sepet yatırım kazancı nasıl olmalı?


Acele etmeden zamana yayarak, yaptığı bu 10 yatırımdan elbette en az 3 ü şanslı ise 6 sı başarılı olacaktır. Başarılı olduğu kısımdan kar alır isterse sabit yatırımını bırakıp sadece kar kısmını çekere, daha az başarılı olduğu yada başarısız olduğu yatırıma ekleme yapar.


Bu yatırımlardan başarısız oldukları sadece zamansal olarak doğru zamanı yakalayamadığındandır. Bu yüzden kar aldıklarından bunlara ekleme yaparak bunlardan da kar almak ister bu şekilde güncelleye güncelleye ilerleyerek sepet yatırımını değerlendirir.


Örneğin. 1000 liralık altın almıştı 1000 liralık da A hissesi almıştınız diyelim. Bir süre sonra altına koyduğunuz para 1300 tl olmuş olsun ama A hissesi 980 tl olmuş olsun. Altındaki 300 lira karı alıp A hissesine koyabilir. 


İlerde bir gün A hissesi 1200 olduğunda altın 900 olduğunda A hissesindeki 200 ü alıp altına koyabilir. Bu şekilde yatırım miktarlarını çoğaltarak ilerler ve bu çoğaltma işlemi için ekstra para ödemez.


Aynı şekilde borsa hisselerinden

A için 100 lira

B için 100 lira

C için 1000 lira koyan kişi...


A hissesi 1500 lira olup C hissesi yerinde sayıyorsa A hissesindeki karını C hissesine getirebilir. İlerde bunun tersi veya farklı versiyonları da olduğunda aynı işlemleri yaparak sepetini yönetir ve kazanır.



Sepet hemen hemen budur.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu