Ad Code

Borsada ders alma bilinci

 Hem hatalarımızdan hem de başarılarımızdan ders almasını bilmeliyiz.


Doğal olarak kimse cezalandırılmak tan hoşlanmaz. Size zarar veren bazı hataların kaynağını bulduğunuzda, o hataları bir daha işlememeye gayret edersiniz, borsada yapılan hatalarsa insanı iki nazik yerinden vurur – cebinden ve gururundan. 


Burada yaptığınız hata, geri döndürülmeyecek hatalar olmayacaktır. Para kaybınız olacak, yani maddi kayıp yerine konur elbette. Ama diğer kaybınız psikolojik olarak olacak. Bu kayıp ile başa çıkabilmeniz oldukça önemli.


Belki de bırakıp gideceksiniz, borsaya küseceksiniz veya zararına verip zararı kabullenip uzaklaşacaksınız. Sakinleştiğinizde geri döneceksiniz tekrar para getireceksiniz ara verdiğiniz için borsadan uzaklaşmış olacaksınız. Tekrar eksi yazacak ve tekrar zarar edeceksiniz. Kızıp uzaklaşacak ve borsanın çıkışta olduğu bir an geri geleceksiniz, çünkü hevesleneceksiniz ve tekrar..............



Bir borsacı hata yaptığını bile bile hata yapabilir. Bu hataları yaptıktan sonra, kendi kendine niye yaptığını soracaktır. Sakin kafayla bir süre düşün dükten sonra, bu hataları nasıl, ne zaman, işlemin hangi anında işlediğini anlayabilir, ama neden işlediğini asla anlamayacaktır. Kendi kendine kızacak ve ondan sonra da bir daha bu konu üzerinde düşünmeyecektir.


Çoğunuz borsaya düşüyorken veya düştüğünde gelmeyecek. Hep çıktığında geliriz. Düşerken de iyi ki almamışız deriz. 


Burada kilit nokta şu evet zaten çıkarken borsa alış yapacağız ama burada söylediğim çıkarken almaz kimse çıktıktan sonra alır genelde ve terste kalır. Bazen erken satar bazen geç satar , bazen alacağı yeri kestiremez vesaire.


Hatalar olacak.


Bu hatalardan ders almalısınız.



Elbette bir insan hem akıllı hem de şanslıysa, aynı hataya iki kez düşmez. Ama bir kez işlediği hataya benzer hatalara düşmekten kurtulamayacaktır. Hata ailesi çok geniştir, birinden kurtulduğunuza sevinirken, her an bir diğerine toslayabilirsiniz.


Hata yapmaktan korkmayın sadece ders alın. Hataları not edin.


Hatalarınız olacağından ilk zamanlar az az hisse alın. Az az hisse satın. Halka arzlara katılın. Sanal işlem yapanlarda var ama çok tavsiye etmem. O heyecanı yaşayarak işlem yapmalısınız. Kağıt üzerinde çok kazanılır ama saha farklı olur.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu