Ad Code

Yatırım fonu nedir?




Yatırım fonu nedir?


 Yatırım Fonları; Hisse Senedi, Hazine Bonosu, Devlet Tahvili gibi kolaylıkla işlem yapabileceğiniz ya da Altın, Yabancı Menkul Kıymet, Vadeli İşlem Sözleşmeleri  gibi işlem maliyeti olan yatırım araçlarını kullanarak ve portföyün çeşitlendirilmesi ilkesine dayanarak yönetilen portföylerdir.


Yani halktan topladıkları para ile sermaye piyasası araçlarından ve kıymetli madenlerden oluşan portföyü yönetirler.


Basit bir ifade ile; sermaye piyasası araçları ( borsa) veya faiz işlemleri ( tahvil) veya petrol altın gümüş gibi emtialar üzerinden yapılan yatırım.


Fon nasıl getiri sağlar?


İlk olarak fon sahip olduğu menkul kıymetlerden kar payı veya faiz alır. Bunu sağladıktan sonra fonun değeri otomatik olarak artar. Yani sizin bir lotunu 0.0035 e aldığınız fon bu kar payı ile birlikte 0.0036 olur yani artar ve sizde kar elde etmiş olursunuz.


İkinci olarak sahip olduğu menkul kıymetin veya emtianın fiyatı artarsa gene otomatikmen değerlenir ve siz gene kazanırsınız. Emtia satar veya satmaz. Satarsa gene kar elde edersiniz. Emtia nedir mesela, petrol, fonda petrol varsa petrol artarsa siz de kazanırsınız. Ama düşerse siz de para kaybedersiniz.


Üçüncü olarak; eğer emtia veya menkul değeri satmazlarsa bu sefer yeniden değerleme yani gene artarsa gene fon kazanacak.


Fon avantajı? Neden fon yatırımı yapılmalı?


Profesyoneller tarafından yönetildiği için yatırımınızı bu insanlara bırakacaksınız. Bunun yanında yatırımınızı çeşitlendirmiş olacaksınız. Petrol altın yabancı piyasa borsa her şey.


Kupon, faiz, temettü ödemesi bu fonların bazılarında vardır. Gene izahnamelerinde bu yazar ve bu varsa gene size ara sıra ödeme de yapıyorlar. 


Ayrıca çok büyük para yatırmanız da gerekmez. 1-2 bin bile yeterlidir.


Amerikan şirketlerine nasıl yatırım yaparım diyen kişiler de gidip bu yabancı şirketlere yatırım yapan fonlar alarak bunu da otomatik yapmış oluyorsunuz.


Bir de petrol almak istediniz diyelim, nereden alacaksınız? Bu biraz zahmetli ama eğer petrol fonu alırsanız bunu yapmak oldukça kolay olacaktır.


Fonlara bakmanız ve bunları karşılaştırmanız için en güzel site tefas linki de burada; link


Fon dezavantajı?


Belli bir yönetim ücreti vardır. Yıllık mesela yüzde 2-3 kazancınızdan kesinti yaparlar. 


Hisse senedi bazlı fonlar dışında kazancınızdan yüzde 10 vergi alınıyor.


Acil nakit ihtiyacınız olduğunda, kendi hissenizin bir kısmını satarsınız iki güne paranızı alırsınız ama fon olduğu için fonun tamamını satmanız lazım.


Ayrıca fonlarda süre olayı vardır, mesela amerikan fonları alacaksınız, bunun izahnamesinde ( izahname; fonun her şeyini anlatan açıklama) saat 13.30 a kadar yatırım yaparsanız. bir gün sonraki fiyattan fon alırsınız. Yani fonu aldınız diyelim 0.0014 kuruş. Siz bakarsınız 0.0016 dan alınmış olabilir yani fiyatı bilmeden alırsınız. Ayrıca satınca paranızı da 4 gün sonra alırsınız.


Fonlar uzun vadeli yatırımdı, kısa vadeli kazançlar fonlarda olmaz. Alayım bir haftaya satayım deseniz de pek bir şey öğrenemezsiniz bundan.


Fon çeşitlendirme aracıdır. Uzun vade de güzel yatırım aracıdır genel olarak. Yani siz onu mu seçeyim bunu mu seçeyim demezsiniz işi uzmanına bırakırsınız ( ben pek uzman sevmem) yatırım yapmış olursunuz.



Yatırım fonu almadan önce neye bakalım?


İlk önce almak istediğiniz bütün yatırım fonlarının içinde belli bir risk düzeyi vardır. Bu yazar siz buna bakıp karar verebilirsiniz. 10 üzerinden 7 risk yazar 3 yazar vesaire.


Bir de geçmiş verilerine bakın yukarıda verdiğim siteden bakabilirsiniz. Ne kazandırmış, içinde neler var, bunların hepsine bakın.


Gider oranlarına bakın; kesintisi ne vergi var mı? Bunlara bakın


Fonu yöneten kim? Tecrübeleri ne? Stratejileri ne? Bunlara bakın.


Bazı fonlar için alt limit isteyebilirler. Bunu da dikkate alın. Örneğin 10 bin liralık en az yatırım yapmanızı isteyebilirler.


Altın fonu alsak ne olurdu? Düz altın alsak ne olurdu? Bir yıl




Yukarıdaki grafik bir yıllık yaklaşık altın grafiği...


385 den 490 olmuş an itibari ile; Kazanç; % 27 





Bu grafikte altın fonu. Kazanç; % 23 


Yani aşağı yukarı benzer. 


Siz zaten altın alabiliyorsanız, gidip de altın fonu almanın bir mantığı olduğunu sanmıyorum. 


Altın fonu altından çoğunlukla oluşur saten o yüzden siz fon alacaksanız daha çeşitlendirilmiş ve kolay alamayacağınız yatırım araçlarının fonunu almalısınız.


Bu ne olabilir, petrol olabilir, yabancı borsa olabilir vesaire.... Veya çeşitlendirilmiş hisse senedi fonları olabilir. Umarım ne demek istediğimi anladınız.


Fon nasıl alınır?


Fon almak için borsada kullandığımız aracı kurumu arayıp fon almak istediğinizi söyleyeceksiniz. Bundan sonra fonu da hisse senedi gibi alabileceksiniz. 


Bazı aracı kurumlarda şimdiden de alabilirsiniz. 


Aracı kurumunuzda hisse senetleri yerine benzer fon yeri vardır. Oradan alacaksınız.



Yabancı hisse fonu örneği;


Örneğin burada da içerisinde hem yabancı hisse senedi olan hem de petrol olan bir fon var;




Bu fonları yukarıda verdiğim linkten araştırabilir, içeriklerine bakabilirsiniz. Örneklerde AK çıkmış hep takılmayın ziraatin yapı kredinin fonları da olur.


Bu örnek tam da fon için uygun gelebilir. Çünkü hem yabancı hisse hem de petrol kolay alınamayan ürünler.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu