Ad Code

Borsa nedir?




Borsa nedir?

Borsa, halka açık şirketlerin düzenli alım satım faaliyetlerinin ve hisse senetlerinin ihraç edilmesinin gerçekleştiği piyasaların ve borsaların koleksiyonunu ifade eder. Bu tür mali faaliyetler, kurumsallaştırılmış resmi değişimler veya tanımlanmış bir dizi düzenleme altında çalışan tezgah üstü (OTC) pazar yerleri aracılığıyla yürütülür . Bir ülkede veya bölgede, hisse senetlerinde ve diğer menkul kıymet türlerinde işlemlere izin veren birden fazla hisse senedi alım satım yeri olabilir.



Her iki terim de - borsa ve hisse senedi piyasası - birbirinin yerine kullanılırken, ikinci terim genellikle birincisinin bir alt kümesidir. Biri borsada işlem gördüğünü söylüyorsa, bu, genel borsanın bir parçası olan borsaların bir (veya daha fazla) borsasında hisse / hisse senedi alıp sattığı anlamına gelir. ABD'nin önde gelen borsaları arasında New York Borsası (NYSE) , Nasdaq ve Chicago Board Opsiyon Borsası (CBOE) bulunmaktadır . Bu önde gelen ulusal borsalar, ülkede faaliyet gösteren diğer birkaç borsayla birlikte ABD borsasını oluşturmaktadır.



Hisse senedi piyasası öncelikle hisse senedi / hisse senedi alım satımı ile bilinmesine rağmen, diğer finansal menkul kıymetler - borsa yatırım fonları (ETF) , şirket bonoları ve hisse senetleri, emtialar, para birimleri ve tahvillere dayalı türevler de alınıp satılır. borsalarda. 


Borsayı Anlamak

Günümüzde hemen hemen her şeyi çevrimiçi satın almak mümkün olsa da, genellikle her emtia için belirlenmiş bir pazar vardır. Örneğin, insanlar Noel ağaçları satın almak için şehir dış mahallelerine ve tarım alanlarına gidiyor, ev mobilyaları ve tadilatları için odun ve diğer gerekli malzemeleri satın almak için yerel kereste pazarını ziyaret ediyor ve normal market malzemeleri için migros gibi mağazalara gidiyor.


Bu tür özel pazarlar, çok sayıda alıcı ve satıcının bir araya geldiği, etkileşim kurduğu ve işlem yaptığı bir platform görevi görür. 

Örneğin, tüm şehirde tek bir Noel ağacı satıcısı varsa, alıcıların gidecek başka yeri olmayacağından, istediği herhangi bir fiyattan satma özgürlüğüne sahip olacaktır. Ortak bir pazarda ağaç satıcılarının sayısı fazlaysa, alıcıları çekmek için birbirleriyle rekabet etmek zorunda kalacaklar. Alıcılar, düşük veya optimum fiyatlandırma ile seçim yapmakta zorlanacak ve bu da onu fiyat şeffaflığı ile adil bir pazar haline getirecektir. Çevrimiçi alışveriş yaparken bile, alıcılar en iyi fırsatları elde etmek için aynı alışveriş portalında veya farklı portallarda farklı satıcılar tarafından sunulan fiyatları karşılaştırır ve çeşitli çevrimiçi satıcıları en iyi fiyatı sunmaya zorlar.


Hisse senedi piyasası, kontrollü, güvenli ve yönetilen bir ortamda çeşitli menkul kıymetlerin alım satımı için benzer bir belirlenmiş piyasadır. Hisse senedi alıp satmak isteyen yüzbinlerce piyasa katılımcısını bir araya getiren borsa, işlemlerde adil fiyatlandırma uygulamaları ve şeffaflık sağlar. Daha önceki borsalar kağıt bazlı fiziksel hisse senetlerini ihraç edip satarken, günümüzün bilgisayar destekli borsaları elektronik olarak işlemektedir.


Borsa Nasıl Çalışır?

Özetle, hisse senedi piyasaları, piyasa katılımcılarının hisselerde ve diğer uygun finansal araçlarda sıfırdan düşük operasyon riskine kadar güvenle işlem yapabilecekleri güvenli ve düzenlenmiş bir ortam sağlar. Düzenleyicinin belirttiği şekilde tanımlanmış kurallar altında faaliyet gösteren borsalar, birincil piyasa ve ikincil piyasa olarak hareket eder .


Birincil piyasa olarak borsa, şirketlerin ilk halka arz süreci boyunca hisselerini ilk kez ortak halka ihraç etmelerine ve satmalarına izin verir . Bu faaliyet, şirketlerin yatırımcılardan gerekli sermayeyi elde etmelerine yardımcı olur. Esasen, bir şirketin kendisini birkaç hisseye böldüğü (örneğin, 20 milyon hisse) ve bu hisselerin bir kısmını (örneğin, 5 milyon hisse) halka açık bir fiyata (örneğin hisse başına 10 lira) sattığı anlamına gelir.


Bu süreci kolaylaştırmak için, bir şirketin bu hisselerin satılabileceği bir pazara ihtiyacı vardır. Bu pazar yeri borsa tarafından sağlanır. Her şey planlandığı gibi giderse, şirket 5 milyon hisseyi hisse başına 10 lira fiyattan başarıyla satacak ve 50 milyon liralık fon toplayacak. Yatırımcılar, hisse fiyatlarının artması ve herhangi bir potansiyel gelirin temettü ödemeleri şeklinde olması beklentisiyle, tercih ettikleri süre boyunca ellerinde tutmayı bekleyebilecekleri şirket hisselerini alacaklardır . Borsa, bu sermaye artırım sürecini kolaylaştırıcı olarak hareket etmekte ve hizmetleri karşılığında şirketten ve mali ortaklarından bir ücret almaktadır.


Listeleme süreci olarak adlandırılan ilk kez hisse ihracı halka arz uygulamasının ardından, borsa, listelenen hisselerin düzenli olarak alım satımını kolaylaştıran bir ticaret platformu olarak da hizmet vermektedir. Bu ikincil pazarı oluşturur. Borsa, ikincil piyasa faaliyeti sırasında platformunda gerçekleşen her işlem için bir ücret kazanır.


Borsa , bu tür ticaret faaliyetlerinde fiyat şeffaflığı , likidite , fiyat keşfi ve adil işlemlerin sağlanması sorumluluğunu üstlenir . Neredeyse dünyadaki tüm büyük borsalar artık elektronik olarak çalıştığından, borsa, çeşitli piyasa katılımcılarının alım ve satım emirlerini verimli bir şekilde yöneten ticaret sistemlerini sürdürüyor. Hem alıcılar hem de satıcılar için adil bir fiyatla ticaretin yürütülmesini kolaylaştırmak için fiyat eşleştirme işlevini gerçekleştirirler.


Borsaya kayıtlı bir şirket, daha sonraki bir aşamada diğer teklifler yoluyla, örneğin hakların çıkarılması veya takip teklifleri yoluyla yeni, ek hisseler sunabilir . Hatta  hisselerini geri satın alabilir veya listeden kaldırabilirler . Borsa bu tür işlemleri kolaylaştırır.


Borsalar ayrıca, genellikle resmi web sitelerinden erişilebilen tüm şirket haberlerini, duyurularını ve finansal raporlarını da tutar. Bir menkul kıymetler borsası, işlemle ilgili diğer çeşitli kurumsal düzeydeki faaliyetleri de destekler. Örneğin, kârlı şirketler, genellikle şirketin kazancının bir kısmından gelen temettü ödeyerek yatırımcıları ödüllendirebilir. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu