Ad Code

Borsada manipülasyon nedir?


 


Evet sizlere daha önce anlattığım bir konu vardı borsa da spekülasyon nedir diye. Buradaki linkten o konuyu okuyabilirsiniz; borsada spekülasyon nedir?


Şimdi ise borsada manipülasyonu anlatacağım.


Kısaca bu iki terimden kötü olan terim manipülasyondur. Bunu bilin, spekülasyon değildir. 


Borsada manipülasyon nedir?


Gene haber sitelerinde olsun çevremizde olsun, manipülasyon yapıyorlar kelimesini duymuşsunuzdur.


Bizim ilgilendiğimiz manipülasyon, finansal manipülasyondur;


Finansal manipülasyon, iki temel anlamdadır:


İnsanları kandırarak bir menkul kıymeti almaya veya satmaya sevk etmeye veya menkul kıymetin fiyatını yapay bir seviyede tutmaya yönelik davranışlardır.


Menkul kıymet piyasalarında arz ve talebin serbest bir şekilde karşı karşıya gelerek fiyatları belirlemesine yönelik sürecin kasıtlı olarak engellenmesidir.


Manipülasyonla spekülasyon genelde birbirine karıştırılan kavramlardır. SPK mevzuatına göre manipülasyon yapmak suçtur. Fakat spekülasyon yapmak serbesttir.


Evet bilmemiz gerekenler ne imiş;


1- İnsanları kandırıyorlar

2- Hisse senedini almaya veya satmaya teşvik ediyorlar

3- Hisse senedi fiyatını istedikleri bir seviyede tutabiliyorlar

4- Fiyat hareketlerindeki arz talep dengesinin doğal akışını engelliyorlar

5- Suç işliyorlar


Borsada manipülasyon budur....


Örneklendirecek olursak.


X hissesi konusunda size alın derler, fiyat 2-3 kat olacak derler, buralar dip seviyesi derler, hisse birazdan kalkacak derler, keriz silkeliyorlar derler.....


X hissesi konusunda size satın derler, şirket batık derler, hisse doygunluğa ulaştı derler, bu saatten sonra alınmaz derler vs........


X hissesini verdikleri yüklü alım satım emirleri ile bir aralıkta tutabilirler veya yukarda tutabilirler veya aşağıda tutabilirler..... 1 milyon lot satış koyup yukarı gitmesini engelleyebilirler, gene 1 milyon lot alış koyup düşmesini engelleyebilirler....


Her ne olursa olsun yaptıkları şey bazen sizin işinize de gelebilir size kar da ettirebilir ama suçtur. Sizin bu durumdan kazanıyor olmanız bu insanları masum yapmaz. Bir gün kazanırsınız diğer gün tuzaklarına düşersiniz.


Bu adamları anlamanız zor, her hisse alın diyen veya satın diyen manipülasyon yapıyor diyemeyiz elbette ama. Genel sözler bunlardır. Dikkat etmeniz izlemeniz tavsiye almamanız gerekir. Eğer illa tavsiye alacaksanız sanal şekilde ne yaptıklarını izlemeniz gerekir. Bazen 3-5 küçük işlemde güzel şeyler başarıp güven kazandıktan sonra büyük bir işlemde manipülasyon yapıp ortadan kaybolabilirler. Tüm bunlara dikkat etmeniz gerekir.


Cezası nedir?


Bu kişiler bazen SPK tarafından tespit edilirler, ancak ceza olarak aldıkları hisseyi satmama, belirli bir süre işlem yasağı gibi cezalar alırlar. Bazen de para cezası alırlar. Ama aldıkları milyonluk para cezaları dahi bu manipülasyondan kazandıklarının yarısı bile olmadığından. Bu şekilde hukuksuz kazançlarının bir kısmı ile cezalarını öderler ve gene zararsız bir şekilde hayatları devam eder. 


Olan küçük yatırımcıya olur. Değişmez....



Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Hakikaten geçen bir liste gördüm aynı soyadı ile bir sürü kişi vardı listede cezası nedir yapılan işlemlerde geri dönük işlem yapılır mi diye düşünüyordum demek ki yapılmıyormuş... Hatta gencebay da bu yasaklilardan diye duymuştum.

    YanıtlaSil

Close Menu