Ad Code

Borsada spekülasyon

 Bu terimi duydunuz mu?


Spekülasyon.


Sanki bir suç gibi geliyor değil mi? Belki de bize gösterilen haberlerden kaynaklıdır.




Evet bu haber de de sanki bir suç işleniliyormuş gibi geldi bana, gelin biraz terimlere bakalım.



Spekülasyon nedir?


Spekülasyon, herhangi bir varlığın düşük bir fiyattan alınarak daha yüksek bir fiyata satılmasıdır. Varlıklar, menkul kıymet, gayrimenkul, makine ve teçhizatlar, patentler vb. alım-satıma tabi değerlerin tamamı spekülasyona konu olabilir. Spekülasyonun, normal bir ticari faaliyetten farkı, geleceğe ilişkin beklentilerin alınıp-satılması, speküle edilmesidir. Esas faaliyet alanında stoklarını çeviren bir kişi ya da kurumun faaliyeti spekülasyon değildir.


Spekülasyon bir suç değildir. Aksine borsalar ve piyasaların varlık sebepleri insanları spekülasyon yapmaya davet ederek ve onları bu yönde teşvik ederek her menkul kıymetin hak ettiği fiyata (ya da değere) ulaşmasını sağlamaktır.



Spekülasyon ne imiş;


Bizim yapmaya çalıştığımız şeymiş aslında borsa da bir hisse senedini alıp fiyatı artınca satmak gibi bir şey.


Spekülasyon ayrıca geleceğe yönelik beklentilerin alınıp satılması imiş.... Tam da yapmaya çalıştığımız şey..




Spekülatör nedir? Spek diye de duyarsınız bunu


Spekülatör, menkul kıymetleri ucuz bir fiyatla alıp daha ileri bir tarihte, alış fiyatından daha yüksek fiyatla satmayı hedefleyen kişidir. Spekülatör, en ucuz olduğunu düşündüğü anda menkul kıymetleri satın alır ve zirvede olduğunu düşündüğü zaman satar. Alış fiyatı satış fiyatından küçükse spekülatör kâr eder. Alış fiyatı satış fiyatından yüksekse (alınan şey alındığı fiyattan daha ucuza satılmışsa) spekülatör zarar eder. Bu açıklamadan anlaşılabileceği gibi spekülatör, bilgisine ve bilgiyi değerlendirebilme yeteneğine güvenerek risk üstlenen kişidir. Garantili kazanç yoktur. Spekülatörün yanlış öngörüleri zarara uğramasına neden olabilir. Spekülatör risk üstlendiğinden arbitrajcıdan farklıdır.



Evet. Hepimiz birer spekülatör olmak istiyoruz değil mi? Bu tanıma göre. Demek ki buda biziz. Yaptığımız şey de spekülasyon.


Eğer bunlarda başarılı olursak kazanırız.


 Spekülasyon dediğimiz şey bazı temel kurallara sahiptir, ama sadece matematik ya da formüllerden oluşmaz.


Yani spekülasyon yapmak için, grafik bakmak, hissenin eksi hareketlerine bakmak, bazı verileri incelemek vesaire temel kurallardır ancak yetmez.....


Sadece formüller ile bu iş çözülemez. Çözülse idi formülü bilen zengin olurdu....



Evet sizlere spekülasyonu açıklamaya çalıştım. Bilgi bilgidir....

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu