Ad Code

Hisse senetleri ve grafikler




Borsa da kazanmak grafiklerden mi geçer?

Bir borsacıdan nasıl hisse senedi aldığını dinlediniz mi bilmiyorum. Ama çoğu kişi üzerinde türlü çeşitli çizgiler olan grafikler atarak hissenin fiyatını tahmin etmeye çalışırlar.


Faydalıdır da, hisse önceki hareketlerini tekrar eder, bazı çok denenmiş çizgiler yıllarca kullanılır hatta fibonacci sayıları bile.


Geçmiş fiyatlardan yola çıkarak oluşturulan bu yöntemler eğer sadece matematik hesaplara dayanırsa gene başarılı olamayacaktır. Çünkü bunu etkileyen çok fazla durum vardır ve hepsini birden değerlendirmek zorundasınızdır.


Bir pazar akşamı Suriye de yaşanacak herhangi büyük çatışma bu grafikleri yerle bir etmeye yeterlidir. Veya hisselerin düşeceğini gösteren grafikler bir gün Türkiye'nin Avrupa birliğine kabul edildiği haberi ile yerle yeksan olabilir.


Hisse senedinin davranışı olarak adlandırdığım bir şey vardır, o da bir hissenin geçmişte gösterdiği davranışı sürdürüp sürdürmemesi ile ilgilidir. 


Evet hisse senedinin şirketi ile ilgili diğer bütün değişkenler sabit ise geçmişe göre. Geçmişte yapılan hareket büyük olasılıkla tekrarlanır ama ya sabit değilse.... 


Eğer bir hisse senedi tutarsız davranıyorsa en iyisi ondan uzak durmaktır, çünkü nerede neyin yanlış olduğunu bilmediğiniz için hissenin ileride hangi değere ulaşacağını da bilemezsiniz. Hissenin hastalığını teşhis edemezseniz, tedavi de mümkün olmaz. Tedavi yoksa kâr da olmaz!




Hisse senetlerinin davranışlarını ve performansını izlemek çok eski bir yöntemdir. Dünyada yalan söylemesi mümkün olmayan tek şeyin matematik olduğunu söylerler. Çizilen eğriler sayesinde borsa hareketlerini önceden tahmin edebildiğini öne sürerler. Ayrıca bu hareketleri analiz ederek, örneğin X hisseleri manevrasında haklı çıkarken neden daha sonra Y hisselerinde yanılırlar. 


Bir diğer yerde günlük fiyat dalgalanmalarının bir tablosu çıkarılır. Tek bir bakışta bir hissenin son aylarda nasıl hareket ettiğini görmek mümkündür. Tek tek hisselerin eğrilerini genel borsa eğrisi ile karşılaştıran ve bazı temel kuralları akılda tutan yatırımcılar tüyo aldıkları hisselerin gerçekten yükselip yükselmeyeceğini az çok kestirebiliyorlardır. Grafik tamamlayıcı bir ek tüyo yerine kullanılır. 



Bu anlattıklarım eskiden beridir var olan şeyler. Grafik okuma, grafik çizme. Teknik analiz dedikleri şeyler.


Grafikler ancak onları okumayı, daha doğrusu okuduklarını anlamayı bilenlere yardımcı olabilir. Ancak genellikle grafikleri okuyan sıradan yatırımcılar borsada spekülasyonun grafikte görünen iniş çıkışlardan oluştuğuna inanmaya başlar. Eğer bu konuda ısrarlı davranırlarsa da, genellikle sonunda beş parasız kalırlar. 


Yani olay sadece grafiklerden ibaret değil. Bunları okuyup anlamak ve başka bir dizi olayın bunlar ile birleştirilmesinden ibaret. Eğer grafik al diyor diye borsayı kendi yöntemleriniz ile yorumlamayı bırakıp sadece grafiğe bakarak alım yaparsanız kaybedersiniz.


Bu bir silah ve kullanmayı bilmeyenlerin ellerinde korkunç bir alet olacaktır.


Bunun yanında insanlara bu kolay gelir, bak grafiğe al veya sat, ama bu iş o kadar kolay değil. 



Dünya savaşları bile koşullar uygunsa borsada fiyatların artmasını ya da düşmesini engelleyemez. Borsada para kazanmanın yolu da bu koşulları doğru değerlendirmekten geçer.



Harmoni..... 

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu