Ad Code

Borsa yatırımı yapmaya hazır mısın?


 

Borsa , evet bu yazıyı okuyorsan az çok borsaya ilgin var demektir. 


Belki borsa yatırımı yapıyorsun belki de başlamak üzeresin, belki de başladın bir miktar savruldun veya başladın ama az miktarla....


Her neyse peki başlamaya ne zaman hazır olursunuz?


Bana göre hemen bugün. Bu olayı yaşayarak öğrenmelisiniz ama belirli kuralları da göz ardı edemezsiniz.


Borsa oynamak bisiklete binmek gibi olabilir. İlk karşılaştığınızda korkarsınız tam bir kaos ortamı ama alıştıkça ezbere işlemler yaparsınız artık.


Bisiklete binmeyi nasıl öğrendiğinizi hatırlıyor musunuz? Bir kitap mı okudunuz bir kurs mu aldınız? Peki hiç düşmediniz mi? Elbette düştünüz.


Peki bisikleti öğrenirken hemen kilometrelercemi sürdünüz, yoksa günlerce küçük adımlar mı attınız?


Hayaliniz belki o zamanlar uzuuun kilometrelerce sürmek idi belki ellerinizi bırakarak sürmek. Ama bunlar zaman aldı değil mi?


Her şey zaman alır. Yaptığınız mesleği düşünün ilk başlardaki halinizi ve sonrasını zamanla nasıl ustalaştığınızı ve yaptığınız hatalardan nasıl ders çıkardığınızı.


Evet borsaya hemen başlayabilirsiniz. 


Ama küçük adımlar ile..


Size her zaman şunu söyledim belki binlerce lira kazanmayı hayal ediyorsunuz. Ama yavaş yavaş. Bir çok arkadaşım borsaya 50-100 binler ile geldi . Bu yanlış ilk bisiklete bindiğinizde kilometrelerce süremezsiniz.


Bana söylenen 100 bin liramı 200 bin yapacağım, çok dudum bunu o yapmış bende yapacağım. Şu hisse çok iyi imiş bende alacağım...


Öncelikle sakin olun. Eğer 100 bini 200 bin yapacağınıza inanıyorsanız önce 1000 liranızı 2000 yapın oransal olarak aynı şey. Yapabilir misiniz bir bakın.


Eğer size çok önemli bir hisse tüyosu verildiğini düşünüyorsanız o hisseden önce bir 100 liralık alın bakalım neler oluyor bir görün hemen neden 10 bin basıyorsunuz????


Bir alıntı yapayım;


 Bu bana ertesi gün düello yapacak olan bir adamın öyküsünü hatırlatır.

Yardımcısı ona, “İyi nişancı mısın?” diye sormuş. Adam da gayet alçakgönüllü bir tavırla yanıtlamış: “Yirmi adımdan bir kadehin ayağını vurabilirim.”


Diğeri hiç istifini bozmadan vermiş cevabını: “İyi de o şarap kadehini beynine dolu bir tabanca dayamışken de vurabilir misin?”


Hayallerinizde her şey çok kolaydır. Ama önemli olan bunu stres altında yapabilecek misiniz? Acaba sizin için önemli olan bir parayı hisse senedine yatırdığınızda psikolojiniz kaybetme korkunuz kazanma arzunuz ve daha bir çok duygu ile nasıl başa çıkacaksınız?


Eğer bu oyunu kazanmaya niyetliyseniz, kendinize ve karar verme yeteneğinize güvenmelisiniz.



 Ben tüyo denen şeye inanmam. Eğer Ahmet’ten gelen bir tüyoyla hisse senedi alıyorsam, o hisse senetlerini yine Ahmet’in tüyosuyla satmam gerekir. O zaman Ahmet’e bağımlı olurum. Ya satma zamanı geldiğinde Ahmet tatilde olursa? Olmaz! 


Kimse başkasından duyduğu bir şeye güvenerek zengin olamaz. Kendi deneyimlerimden çok iyi biliyorum ki, birisinden gelen tüyo ya da tüyolar bana kendi aklıma güvenerek verdiğim kararlardan daha fazla kâr sağlayamaz. Oyunu, doğru tahminler yaptığımda büyük paralar kazanmamı sağlayacak kadar iyi öğrenmem beş yılımı aldı.



Size daha önce de söylediğim gibi tüyo peşinde olmayın asla. Kendi inancınız kendi kararınız olsun. Kötü de olsa bu sizin kararınız olmalı ve bu karar eğer size zarar ettiriyor ise bundan deneyim kazanmalısınız.


Borsaya hemen başlayabilirsiniz.


Belki eğitim veren yerleri duymuşsunuzdur. Atıyorum 1000 tl ye eğitim alacaksınız, bu 1000 tl yi 10 a bölün ve 100 er liralık işlemler ile borsaya başlayın. Eminim bu işlemlerden kazanacağınız deneyim size verilecek eğitimden çok çok daha faydalı olacaktır.


Şimdi söyleyin hazır mısınız? 

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu