Ad Code

Hisse senedi bölünmesi olumlu mu?


 

Bölünme sonrası hisse senetleri olumlu etkilenir mi?


Bölünme sonrası ne oluyor da hisseler artıyor?


Şimdi sizlere hisse senetlerinin bölünmesi ve yatırımcı psikolojisi hakkında bir şeyler anlatacağım..


Hisse senetleri kendi içsel bazı durumları için bölünürler. Eğer bedelli bölünüyor iseler şirket kendini bir miktar daha halka arz ederek kasasına biraz daha para girmesini sağlar. Bu arada şirketin halka arz açıklık oranı biraz daha artar. Yani şirket burada kendisine nakit bulmaya çalışır.


Kendisine nakit arayan şirketin durumunun pek iç açıcı olmadığı düşünülür ve hisse yatırımcı tarafından satılır. Bu satış hisse fiyatının düşmesine neden olur bedelli bölünme açıkladığı andan itibaren hisse senedi bir miktar düşer.


Ancak bu durumunda kesinliği olmadığı aşikardır. Eğer şirket eline geçen bir fırsat için faizsiz kredisiz geri ödemesiz bir nakit istiyor ise bunu bedelli bölünme ile toplar bu akıllıcadır.


Ama eğer şirket borçlarını ödeyemiyor ve şirketi artık çeviremeyerek çaresizce bedelli bölünmeye giderek para arıyor ise bu da olumsuz bir durumdur.


Bunları anlamak için şirketin neden bölündüğüne ne yapmaya çalıştığına uzun uzadıya bakmak gerekiyor ama bizim yatırımcımız bedelli bölünüyorsa canı cehenneme der satar.


Bedelsiz bölünmede ise gene şirket yaptığı karları eline geçen parayı sermayesine katmak için bunu yapıyordur. Burada olumlu bir durum söz konusudur. Çünkü eğer şirket bölünüyor ve bu aradaki lot farkını kendi kasasından karşılıyor ise demek ki elinde nakit var demektir. Elinde nakit olan şirkette olumlu bir izlenim bırakır hele hele bedelli bölünmeye göre oldukça güzel bir farkı vardır.


Sonuç olarak genel kanı bedelli olumsuz bedelsiz bölünme ise olumludur.


Biz şimdi konunun yukarısındaki fotoya yani kesme şeker fotosuna da değinelim. Ne alaka????


Kesme şeker örneği ve bölünme


Marketlerde bazı ürünler çok küçük ambalajlarda bazı ürünler devasa ambalajlarda olur.


Bir markete gittiğinizde evinize kesme şeker alacağınızı düşünelim. 5 kiloluk kesme şeker paketlerinin 100 lira olduğunu düşünün . Yanında gene aynı kesme şekerin 2,5 kiloluk paketlerinin 60 tl olduğunu, 1 kiloluk paketlerin 27 tl olduğunu düşünün ve hatta yarım kilolukların 15 tl olduğunu.


Böyledir değil mi paketler küçüldükçe fiyatlar bir tık artar. 


Bizler evde kesme şeker kullansak da çoğu zaman yarım kilo veya bir kiloluk paketi tercih ederiz. Satın alma psikolojisi diyelim. Yani aynı şeyin daha küçük paketine daha az para vermek daha ılımlı gelir. 


Şimdi dönelim 100 liralık bir hisse senedine. İtiraf edin 100 lira fiyatlı bir hisse senedini almaktan çekinirsiniz ama 2 lira fiyatlı bir hisse senedini almaktan o kadar çekinmezsiniz.


İşte hisseler bölündüğünde bu 100 liralık hisse senedi 1 e 10 bölündüğü gün 10 lira fiyattan satılır ve aslında hisse senedinin piyasadaki lotu da aynı oranda arttığından hisse senedinin durumdan bir zararı yoktur sadece ambalaj küçültmüştür..


Şimdi sıkı durun bu hisse senedinin 120 lira olması ile 12 lira olması arasında zamansal olarak fark var mıdır? 


Evet vardır, bu hisse senedi 12 lirayı hızlıca bulabilirken önceki haliyle 120 lirayı daha yavaş bulur. Yani bölündüğü için ve birim fiyatı az göründüğü için daha çok alıcı bulacaktır...


Bu hikayede notlarımız arasında bulunsun.



Yorum Gönder

1 Yorumlar

Close Menu