Ad Code

Şirketlerin büyüme hızı

Büyüme Hızı


Bu konuya daha önce değindik, ama bir kez daha değinip kısaca açıklamasını yapalım. Analizlerde bulunması gereken bir olay çünkü.


Hisse analizi ile ilgili konular ve sıralamaları;


1- Şirketi tanıma, okuma linki burada

2- Büyük , küçük şirket Link, burada

3- Büyüme hızı link burada ve ayrıca bu konu

4- Kusursuz hisse link burada

5- Uzak durulması gereken hisse link burada

6- Fiyat kazanç (F/K) oranı link burada

7- Örnek ideal şirket Link burada 

8- Fiyat kazanç oranı (F/K) nasıl hesaplanır?  link burada

9- Bilanço okumak ; link burada

10- Şirketin borç durumu link burada

11- Şirketin defter değeri link burada

12- Şirketin nakit akışı link burada

13- Şirketlerin ürün stok miktarları link burada

14- Analiz sonrası izlem ve gözlem link burada

15- Kapanış ve özet bilgiler link burada


Borsa da en büyük yanlış anlaşılmalardan biri "büyüme" ile "yayılma"nın eş anlamlı sanılmasıdır. Bu yüzden insanlar hızla büyüyen şirketleri gözden kaçırırlar. Sanayinin genel durumuna bakarak şirketin durumunu anlamak olanaksızdır.


Bir şirket masraflarını kısarak kazançlarını artırıyorsa hızlı büyüyordur. Önemli olan tek büyüme hızı da budur: kazanç artışı.


Bir şirket ürününü daha hızlı makinalar ile daha maliyetsiz makinalar ile üretime geçebilir, yani daha az kişi çalıştırarak daha fazla ürün üretebilir veya işçi masraflarının daha az olduğu bir ülkede fabrika açarak üretim yapabilir. Sonuçta üretim artıp maliyet düşer ise büyüme hızlanır.


Örneğin bir tuvalet kağıdı üretiyorsunuz, daha az kağıt ile daha yumuşak tuvalet kağıdı üretebildiğinizi düşünün ve bu kağıtların daha emici daha yumuşak olduğunu söyleyerek ki bu teknoloji ile mümkün piyasaya sürün. 


Ayrıca tuvalet kağıdı ne kadar pahalı olursa olsun ihtiyaçtır. Sigara, jilet, ekmek, kalem, su gibi ürünler ne kadar pahalı olursa olsunlar ne kadar ekonomik sıkıntıda olursak olalım alacağımız ürünlerdir.


Bir de bazı ürünler yani yukarıda örneklerini verdiğimiz ürünler teknolojiden çok etkilenmez. Tuvalet kağıdı ne kadar gelişebilir. Bu çok hızlı bir değişken olmaz yıllarca teknoloji harcaması yapmadan veya yeni yatırımlar yapmadan üretilip satılabilir.


Büyüme hızı ile ilgili unutulmaması gereken bir şey daha var: normal koşullar altında yılda yüzde 20 hızla büyüyen ve fiyat kazanç oranı 20 olan bir şirket, büyüme hızı yüzde 10, fiyat/kazanç oranı 10 olan bir şirketten çok daha karlıdır. Bunun nedeni hızlı büyümenin hisse senedi fiyatlarını yukarı doğru çekmesidir. 


Bazı hisseler vardır, bir yılda iki yılda devasa değerlere ulaşırlar. Hatta siz de bunları görüp bu işin içinde iş var dersiniz ama yok. Matematik bunu söylüyor ve bazı insanlar bunu görüp bu paraları kazandı bile. Büyüme hızı bu bakımdan önemlidir.


İdeal büyüme hızı yüzde 10-20 dir. Daha yüksek büyüme hızları uzun sürede korunamayacak kadar hızlıdır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu