Ad Code

Borsada Ayı Piyasası




 


Ayı Piyasası Nedir?


Bir ayı piyasası, bir piyasanın uzun süreli fiyat düşüşleri yaşadığı zamandır. Tipik olarak, menkul kıymet fiyatlarının, yaygın karamsarlık ve olumsuz yatırımcı duyarlılığı arasında son dönemdeki yüksek seviyelerden % 20 veya daha fazla düştüğü bir durumu açıklar .


Ayı piyasaları genellikle Bist100 gibi genel bir piyasada veya endekste düşüşlerle ilişkilendirilir, ancak bireysel menkul kıymetler veya emtialar, sürekli bir süre boyunca% 20 veya daha fazla düşüş yaşarlarsa,  onlar da bireysel olarak ayı piyasasında kabul edilebilir. Tipik olarak iki ay veya daha fazla sürebilir. Ayı piyasaları, durgunluk gibi genel ekonomik gerilemelere de eşlik edebilir. 


TEMEL ÇIKARIMLAR


Ayı piyasaları, genellikle olumsuz yatırımcı duyarlılığı ve düşen ekonomik beklentiler eşliğinde bir piyasadaki fiyatların% 20'den fazla düştüğü zaman ortaya çıkar. 


Ayı piyasaları döngüsel veya uzun vadeli olabilir. İlki birkaç hafta veya birkaç ay sürer ve ikincisi birkaç yıl veya hatta on yıllar sürebilir.


Açığa satış, fiyatlar düştükçe bir ayı piyasasında yatırımcıların para kazanma yollarındandır.



Ayı Piyasalarını Nasıl Anlarız?


Hisse senedi fiyatları genellikle nakit akışlarının ve şirketlerden elde edilen karların gelecekteki beklentilerini yansıtır. Büyüme beklentileri azaldıkça ve beklentiler kesildikçe, hisse senedi fiyatları düşebilir. Sürü davranışı, korku ve olumsuz kayıpları korumaya yönelik bir telaş, varlık fiyatlarının uzun süre düşmesine neden olabilir.


Ayı piyasasının bir tanımı, hisse senetleri ortalama olarak yüksek seviyelerinden en az % 20 düştüğünde piyasaların ayı bölgesinde olduğunu söylüyor. Ancak % 20 keyfi bir sayıdır, tıpkı% 10'luk bir düşüşün bir düzeltme için keyfi bir ölçüt olması gibi. Bir ayı piyasasının başka bir tanımı, yatırımcıların risk almaktan çok riskten kaçınmasıdır. Yatırımcılar sıkıcı, durağan ve düşen spekülasyondan kaçındıklarından, bu tür bir ayı piyasası aylarca veya yıllarca sürebilir.


Bir ayı piyasasının nedenleri genellikle değişir, ancak genel olarak, zayıf veya yavaşlayan veya durgun bir ekonomi beraberinde bir ayı piyasası getirecektir. Zayıf veya yavaşlayan bir ekonominin işaretleri tipik olarak düşük istihdam, düşük harcanabilir gelir, zayıf üretkenlik ve ticari karlarda düşüştür. Ek olarak, hükümetin ekonomiye herhangi bir müdahalesi de bir ayı piyasasını tetikleyebilir.


Örneğin, vergi oranındaki değişiklikler bir ayı piyasasına yol açabilir. Benzer şekilde, yatırımcı güvenindeki düşüş de ayı piyasasının başlangıcına işaret edebilir. Yatırımcılar bir şeyin olacağına inandıklarında harekete geçecekler - bu durumda kayıpları önlemek için hisseleri satacaklar. 


Ayı piyasaları birkaç yıl veya sadece birkaç hafta sürebilir. Bir ayı piyasası 10 yıldan 20 yıla kadar sürebilir ve sürekli bir temel ortalamanın altında getiri ile karakterizedir. Hisse senetlerinin veya endekslerin bir süre yükseldiği, ancak kazançların sürdürülmediği ve fiyatların daha düşük seviyelere döndüğü ayı piyasalarında ara yükselişler olabilir. 



Ayı Piyasasının Aşamaları


Ayı piyasalarının genellikle dört farklı aşaması vardır.


İlk aşama, yüksek fiyatlar ve yüksek yatırımcı duyarlılığı ile karakterizedir . Bu aşamanın sonlarına doğru yatırımcılar piyasalardan çekilmeye ve kar almaya başlarlar.


İkinci aşamada hisse senedi fiyatları keskin bir şekilde düşmeye başlar, alım satım faaliyetleri ve şirket karları düşmeye başlar ve bir zamanlar olumlu olan ekonomik göstergeler ortalamanın altına inmeye başlar. Duygu düşmeye başladığında bazı yatırımcılar paniğe kapılır. Buna teslimiyet denir .


Üçüncü aşama, spekülatörlerin piyasaya girmeye başladığını ve bunun sonucunda bazı fiyatları ve ticaret hacmini yükselttiğini gördüğünüz andır.


Dördüncü ve son aşamada, hisse senedi fiyatları düşmeye devam ediyor, ancak yavaş. Düşük fiyatlar ve güzel haberler yeniden yatırımcıları çekmeye başladıkça ayı piyasaları boğa piyasalarına yol açmaya başlar.


"Ayı" ve "Boğa" İsmi Nereden Gelir?

Ayı piyasası fenomeninin, adını bir ayının avına saldırmasından - pençelerini aşağı doğru kaydırmasından aldığı düşünülmektedir. Bu nedenle, düşen hisse senedi fiyatları olan piyasalara ayı piyasaları denmektedir. Ayı piyasası gibi, boğa piyasası da adını, boğanın boynuzlarını havaya fırlatarak saldırdığından alıyor olabilir.


Ayı Piyasaları ve Düzeltmeler

Bir ayı piyasası, iki aydan daha kısa bir süreye sahip kısa vadeli bir trend olan düzeltme ile karıştırılmamalıdır. Düzeltmeler , değer yatırımcılarının borsalara giriş noktası bulmaları için iyi bir zaman sunarken , ayı piyasaları nadiren uygun giriş noktaları sağlar. Bu engel, bir ayı piyasasının tabanını belirlemenin neredeyse imkansız olmasıdır. Yatırımcılar açığa satmadıkça veya düşen piyasalarda kazanç elde etmek için başka stratejiler kullanmadıkça, kayıpları telafi etmeye çalışmak zorlu bir mücadele olabilir.


Borsada açığa satış nedir buradan okuyun.


Ayı Piyasalarında Açığa Satış

Yatırımcılar bir ayı piyasasında açığa satış yaparak kazanç elde edebilirler . Bu teknik, ödünç alınan hisselerin satılmasını ve daha düşük fiyatlarla geri alınmasını içerir. Son derece riskli bir ticarettir ve işe yaramazsa ağır kayıplara neden olabilir. Açığa satış yapan bir satıcı, bir kısa satış emri verilmeden önce bir komisyoncudan hisseleri ödünç almalıdır. Açığa satıcının kar ve zarar tutarı, hisselerin satıldığı fiyat ile geri satın alındığı fiyat arasındaki farktır ve "teminatlı" olarak adlandırılır.



Ayı Piyasalarının Örnek


29 Ocak 2018’de 121 bin 531 puanı görerek tüm zamanların rekorunu kıran Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi ayı piyasasına girdi. Endeks, çarşamba gününü 83 bin 675 puan seviyesinde kapattı. 



 

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu