Boğa Piyasası nedir?
Boğa piyasası, fiyatların yükseldiği veya yükselmesinin beklendiği bir finansal piyasanın durumudur . "Boğa piyasası" terimi genellikle borsaya atıfta bulunmak için kullanılır, ancak tahviller, emlak, para birimleri ve emtialar gibi alınıp satılan her şeye uygulanabilir.
Menkul kıymet fiyatları alım satım sırasında esasen sürekli olarak yükselip düştüğü için, "boğa piyasası" terimi tipik olarak menkul kıymet fiyatlarının büyük bir kısmının yükseldiği uzun dönemler için ayrılmıştır. Boğa piyasaları aylarca hatta yıllarca devam etme eğilimindedir.
TEMEL ÇIKARIMLAR
Boğa piyasası, finansal piyasalarda bir varlığın veya menkul kıymetin fiyatının sürekli yükseldiği bir dönemdir.
Boğa piyasasının yaygın olarak kabul edilen tanımı, hisse senedi fiyatlarının her biri% 20'lik iki düşüşün ardından% 20 artmasıdır.
Tüccarlar, boğa piyasalarından kar elde etmek için artan satın alma ve tutma ve geri çekme gibi çeşitli stratejiler kullanır.
Boğa Piyasalarını Anlamak
Boğa piyasaları iyimserlik, yatırımcı güveni ve güçlü sonuçların uzun süre devam etmesi gerektiği beklentileriyle karakterizedir. Pazardaki trendlerin ne zaman değişebileceğini tutarlı bir şekilde tahmin etmek zordur . Zorluğun bir kısmı, psikolojik etkilerin ve spekülasyonun bazen piyasalarda büyük bir rol oynayabilmesidir.
Bir boğa piyasasını tanımlamak için kullanılan belirli ve evrensel bir metrik yoktur. Bununla birlikte, belki de bir boğa piyasasının en yaygın tanımı, hisse senedi fiyatlarının, genellikle% 20'lik bir düşüşün ardından ve ikinci bir% 20'lik düşüşün ardından% 20 arttığı bir durumdur. Boğa piyasalarını tahmin etmek zor olduğundan, analistler genellikle bu fenomeni ancak gerçekleştikten sonra tanıyabilirler. Yakın tarihte kayda değer bir boğa piyasası, 2003 ile 2007 arasındaki dönemdi.
Bir Boğa Piyasasının Özellikleri
Boğa piyasaları genellikle ekonomi güçlendiğinde veya zaten güçlü olduğunda gerçekleşir. Güçlü gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) ve işsizlikte bir düşüş ile paralellik gösterme eğilimindedirler ve genellikle şirket karlarındaki artışla aynı zamana denk gelirler. Yatırımcı güveni , boğa piyasası dönemi boyunca tırmanma eğiliminde olacaktır. Hisse senetleri için genel talep, piyasanın genel havasıyla birlikte pozitif olacaktır. Ayrıca boğa piyasalarında halka arz faaliyetinin miktarında genel bir artış olacaktır.
Özellikle, yukarıdaki faktörlerden bazıları diğerlerinden daha kolay ölçülebilir. Kurumsal karlar ve işsizlik ölçülebilirken, örneğin piyasa yorumunun genel tonunu ölçmek daha zor olabilir. Menkul kıymetler için arz ve talep tahmin görecek: arz zayıf, talep güçlü olacak. Yatırımcılar menkul kıymet almaya istekli olurken, çok azı satış yapmaya istekli olacak. Bir boğa piyasasında, yatırımcılar kar elde etmek için (hisse senedi) piyasasında yer almaya daha isteklidir.
Boğa ve Ayı Piyasaları
Boğa piyasasının tersi, düşen fiyatlar ile karakterize edilen ve tipik olarak karamsarlıkla örtülmüş bir ayı piyasasıdır . Bu terimlerin kökeni hakkında yaygın olarak kabul edilen inanç, pazarları tanımlamak için "boğa" ve "ayı" kullanımının, hayvanların rakiplerine saldırma biçiminden kaynaklandığını göstermektedir. Bir boğa boynuzlarını havaya doğru iterken, bir ayı pençelerini aşağı doğru kaydırır. Bu eylemler, bir piyasanın hareketi için metaforlardır. Eğilim yükselirse, bu bir boğa piyasasıdır. Eğilim düşerse, bu bir ayı piyasasıdır.
Boğa ve ayı piyasaları genellikle dört aşamadan oluşan ekonomik döngü ile çakışır: genişleme, zirve, daralma ve çukur . Bir boğa piyasasının başlangıcı, genellikle ekonomik genişlemenin önde gelen bir göstergesidir. Gelecekteki ekonomik koşullara ilişkin kamuoyu hissiyatı hisse senedi fiyatlarını yönlendirdiğinden, pazar, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyümesi gibi daha geniş ekonomik önlemler yükselmeye başlamadan önce bile sık sık yükselir. Benzer şekilde, ayı piyasaları genellikle ekonomik daralma gerçekleşmeden önce ortaya çıkar.
Bir Boğa Piyasasından Nasıl Yararlanılır?
Bir boğa piyasasından yararlanmak isteyen yatırımcılar, yükselen fiyatlardan yararlanmak için erken satın almalı ve zirveye ulaştıklarında satmalıdır. Dip ve zirvenin ne zaman meydana geleceğini belirlemek zor olsa da, kayıpların çoğu minimum olacak ve genellikle geçicidir. Aşağıda, yatırımcıların boğa piyasası dönemlerinde kullandığı birkaç önemli stratejiyi inceleyeceğiz . Bununla birlikte, piyasanın durumunu şu anda mevcut haliyle değerlendirmek zor olduğundan, bu stratejiler en azından bir dereceye kadar risk de içerir.
Satın Al ve Tut
Yatırım yapmadaki en temel stratejilerden biri, belirli bir menkul kıymeti satın alma ve potansiyel olarak daha sonraki bir tarihte satmak için elinde tutma sürecidir. Bu strateji, yatırımcının güvenini gerektirir: fiyatının yükselmesini beklemiyorsanız, neden bir menkul kıymete tutunasınız? Bu nedenle, boğa piyasalarının beraberinde gelen iyimserlik, al ve tut yaklaşımını beslemeye yardımcı oluyor.
Daha Fazla Satın Alma ve Bekletme
Artan satın alma ve tutma, basit satın alma ve tutma stratejisinin bir çeşididir ve ek risk içerir. Artan satın al ve tut yaklaşımının arkasındaki dayanak, bir yatırımcının, fiyatı artmaya devam ettiği sürece belirli bir menkul kıymetteki varlıklarına eklemeye devam etmesidir. Hisse senetlerini artırmak için yaygın bir yöntem, bir yatırımcının önceden belirlenmiş bir miktardaki hisse fiyatındaki her artış için ek sabit miktarda hisse satın alacağını önermektedir.
Retracement
Geri çekilme , menkul kıymetin fiyatındaki genel eğilimin tersine döndüğü kısa bir dönemdir. Bir boğa piyasası sırasında bile, hisse senedi fiyatlarının yalnızca yükselmesi olası değildir. Aksine, genel eğilim yukarı doğru devam etse bile, küçük düşüşlerin de meydana geldiği daha kısa süreler olması muhtemeldir. Bazı yatırımcılar bir boğa piyasasında geri çekilmeleri izler ve bu dönemlerde satın almak için hareket eder. Bu stratejinin arkasındaki düşünce, boğa piyasasının devam ettiğini varsayarsak, söz konusu menkul kıymetin fiyatının hızla yükselip geriye dönük olarak yatırımcıya indirimli bir satın alma fiyatı sunmasıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
Şimdi boğa piyasasında mıyız?
Genel olarak, piyasa kısa vadeli düşük seviyelerinin% 20 veya daha fazla üzerine çıkarsa bir boğa piyasası vardır. 2008-09 mali krizi sırasındaki dramatik piyasa satışlarından bu yana, borsa dirençli bir boğa piyasası gösterdi, önemli ölçüde yükseldi ve bu piyasa çöküşünden on yıldan fazla bir süre sonra tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı.
Boğa piyasasında hisse senedi fiyatları neden yükselir?
Boğa piyasaları genellikle yan yana sağlıklı, sağlam ve büyüyen bir ekonomi var. Hisse senedi fiyatları, gelecekteki kâr beklentileri ve firmaların nakit akışı yaratma kabiliyetleri ile belirlenir. Güçlü bir üretim ekonomisi, yüksek istihdam ve yükselen GSYİH, kârların artmaya devam edeceğini gösteriyor ve bu, artan hisse senedi fiyatlarına yansıyor. Düşük faiz oranları ve düşük kurumlar vergisi oranları da kurumsal karlılık için olumludur.
Neden boğa piyasaları bazen sendeliyor ve ayı piyasaları oluyor?
Ekonomi, örneğin durgunluk ya da işsizlikteki artış karşısında zorlu bir yamaya girdiğinde, artan hisse senedi fiyatlarını sürdürmek zorlaşır. Dahası, durgunluklara genellikle yatırımcı ve tüketici duyarlılığında olumsuz bir dönüş eşlik eder; burada piyasa psikolojisi, açgözlülük veya risk almaktan çok korku veya riski azaltma ile ilgilenir.
0 Yorumlar