Ad Code

Borsa ile kavga etmek



Yatırımcılarda borsa ile kavga etme eğilimi hep vardır.


Düşünsenize yüzde 80 maldasınız ve borsa düşüyor gibi. Elinde hisse olan yatırımcılar her zaman borsanın yükseleceğine inanmak ister. Hatta borsa düşecek haberlerine ısrarla karşı çıkarlar.


Bunun tam tersi elinde hisse olmayan yatırımcılar ise borsanın düşeceğine inanırlar. Biraz yükselse tuzak derler veya başka bir şeyler uydururlar.


Borsa ile kavga etmek olayı buradan gelir.


Borsa beklemediğiniz anda beklemediğiniz bir hareket yaptı diye ona kızamazsınız. Bu onun doğasında var ve sizin doğanızda da bu olacakları öngörememek var. Yani bir yatırımcı olarak kendinizi mutlaka bir gün borsa ile kavga ederken bulacaksınız.


Borsada eğer uzun vadeli yatırımcı değil iseniz. En çok kazancı büyük dalgalanmalarda yapacaksınız ve tabi aynı şekilde kaybı da.


Bu borsa dalgalanmalarının; çöküşlerinin veya çıkışlarının ne kadar süreceğini ise koşullar belirleyecektir.


Örneğin faiz artar ise borsa düşer; bunu bir sürü matematik terimi ile de anlatabilirler ancak ben sadece insanlar yüksek faiz ortamında; paralarını çekip faize yatırırlar ve harcayacakları paralarda nakit harcama yapmaya başlarlar yani bir evi alırken olabildiğince nakit vermek isterler olarak yorumluyorum.


Gene ülkemiz çevresinde oluşan bir askeri gerginlik de borsanın düşmesine neden olabilir. 


Bunları artık ilerde anlatırız ve zaten siz de tecrübe ederek görürsünüz.


Bu konuda anlamanız gereken olay borsa ile kavga etmemek olmalıdır. Düşen piyasada ısrarla maliyet düşürmek yerine önce borsanın biraz durulmasını beklemek akıllıca olur.


Veya fırsatı yarı yarıya kaçmış bir hisse senedine yani 4-5 tavan görmüş ve bu hisse senedi ile ilgili haberlerin çoktan yayılmış olduğu bir durumda bu hisse senedini ısrarla almaya çalışmamanız da akıllıca olur.


Sakin olun.....

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu