Ad Code

Borsada açığa satış


 



Merhaba


Bugün açığa satmak ile ilgili biraz konuşalım . Açığa satmak terimini de muhtemelen siz açığa satmıyorsunuzdur ama , bir hisse senedindeyken duyarsınız işte açığa satmışlar ondan düştü, açıkçılar olmasa idi çok güzel olacaktı, açığa satma yasak değil mi yahu, piyasayı bitirdiler gibi bir sürü söz duyarsınız... 


E peki nedir bu???


BORSADA AÇIĞA SATIŞ İŞLEMLERİ


Şimdi biz borsada bir hisse senedini alırız, ona yatırım yaparız ve bu hisse senedi yükseldiği zaman kar etmiş oluruz.


Bu karı elde etmek için hisse senedini satarız. Neden? Hisse senedinin artık yükselmeyeceğini ve hatta düşeceğini düşündüğümüz bir an gelir ve biz hisse senedini satarız karımızı alırız.


Bir hisse senedi yükselebiliyorsa elbette düşebilir de. Veya bir hisse senedinin çıkacağına inanmak kadar düşeceğine inanmak da gayet doğaldır.


Peki? Hisse senedi çıkarken kazanıyoruz, aynı şekilde düşerken de kazansak.....


İşte burada devreye açığa satış giriyor. Açığa satış hisse alıp kar edip satan bir kişinin yaptığının tam olarak tersidir.


Fiyatı düşen hisse senetlerinden para kazanmanın bir yolu açığa satış olarak adlandırılır. Açığa satış oldukça basit bir kavramdır - bir yatırımcı bir hisse senedini ödünç alır, hisse senedini satar ve daha sonra hisse senedini borç verene iade etmek için geri satın alır.


Açığa satış yapanlar, sattıkları hisse senetlerinin fiyatının düşeceğini düşünür. Hisse senedi sattıktan sonra düşerse, açıkçı onu daha düşük bir fiyattan geri alır ve borç verene iade eder. Satış fiyatı ile alış fiyatı arasındaki fark kardır.


Hemen bir örnek vermeye çalışalım;

X hissesi 10 lira olsun. Siz bu hisseyi almak yerine düşeceğini düşünerek sattınız. Bu satımı yaparken elinizde hiç X hissesi yok, 


(zaten varken açığa satamazsınız aynı yerde o hisseyi satmış olursunuz. Açığa satmak için o hisseden sizde olmaması gerekir veya olandan daha çok satmanız gerekir. Yani açığa satmak için illa hisse borç alacağız.)


Neyse, siz 10 tane X hissesi borçlanarak satış yaptınız ve 100 lira elde ettiniz;


- Hisse 9 lira olur siz 10 hisseyi geri alırsanız 90 lira verip elinizde artan 10 lira kadar kar edersiniz.


- Hisse 11 lira olur siz 10 hisseyi geri alırsanız 110 lira verip 10 lira zarar edersiniz.


Kimler açığa satış yapabilir?


  • Açığa satış işlemi yapmak için öncelikle yatırımcının yerine getirmesi gereken prosedürler vardır. Bu prosedürler sırası ile şöyledir;
  • Açığa satış yapmak isteyen yatırımcı Kredi Sözleşmesi imzalamak zorundadır.
  • Açığa satış izni aracı kurum tarafından değerlendirme sonrası verilir.
  • Açığa Satış işlemi yapmak için aracı kurumdan aracı kuruma değişen Portföy büyüklüğü limiti vardır.
  • Açığa satış limiti aracı kurumun uygun bulduğu paylarda ve yatırımcı portföyünün teminatlandırılmasına göre belirlenir.


Yani eğer açığa satış ile ilgileniyorsanız aracı kurumunuz ile bu konuyu görüşeceksiniz, sizden belli teminatlar isterler, ondan sonra şartlar belirlerler ve sözleşmeyi imzalarsınız.


Yani aracı kurumunuz hangi hissede ne kadar açığa satabileceğinizi belirler.....


Açığa Satış Ne Zaman Kapatılmak Zorunda?



Zorunda dedim çünkü açığa satılan bir hisseyi, hisse aldığınız gibi aylarca tutamazsınız. Bir hisseyi açığa sattı iseniz belirli bir süre sonrasında bunu yerine koymalısınız...


Bu süre genelde 2 iş günüdür. Aracı kurumlardan bazıları aynı gün yerine koyacaksınız diyebilir. Bu sizin sözleşmenize bağlıdır..



Açığa Satış Yasağı


Bazen SPK bazı hisseleri için açığa satış yasağı getirir. Bu yasak hisselerin daha fazla düşmesini engellemek içindir. 




Sonuç; 

Açığa satış işlemini biz küçük yatırımcılar pek kullanmayız ancak bilmekte fayda var. Adamlar düşerken de çıkarken de kazanıyorlar bazen .......

Yorum Gönder

3 Yorumlar

  1. Merak ettiğim bir konuydu.

    YanıtlaSil
  2. hocam açığa satışın teknik olarak yasak olması gerekmez mi.. olmayan hisseleri satıyor. yüklü miktarda satıp manipüle edebilirler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yasak olması gerekmez, borsanın doğasında var bu almak satmak, biz sadece hisseyi alıp biraz yükselince satarak kar etmeye alışmışız ama nasıl yükseleceği için alıyorsan düşeceği için satmak da olur. Olmalı, açığa satışın kuralları var dengeyi koruyor bir şekilde ama elbette düşüşe sebep olduğu zamanlar oluyor.

      Sil

Close Menu