Ad Code

Borsada tüyo nedir ?





Borsada tüyo konusuna değinirken öncelikle tüyo nedir ona bir bakalım da, benim değindiğim tüyo ile anlaşılan tüyo arasında bir karışıklık olmasın.

Sözlük der ki;

tüyo

belli bir işin içinde bulunan bir kimsece, o işle ilgili olarak gizlice verilen, fısıldanan sağlam ipucu, haber, bilgi.



Bir şeyin tüyo olabilmesi için ne lazımmış?


1- işin içinde bulunan bir kimse

2- gizlice verilen, fısıldanan

3- sağlam


Bu 3 unsuru tüyo alırken ve bu yazıyı okurken unutmamanızı rica edeceğim....


Borsada Tüyo Nedir?

Borsa bir pazar yeri olarak düşünüldüğünde, tüyolar bu pazar yerinde oldukça işe yarayan gizli kaynaklardır. Ancak ulaşılması oldukça güçtür.


Örneği borsa pazar yeri dedik ya. Bir anlığına borsadan çıkın gerçek bir pazar yerine gelin. Bu pazar yeri büyük bir yer olsun toptancılar limanı gibi.


Bu limanda veya pazarda eğer herhangi bir ürün ile ilgili bir sorunu, sıkıntıyı, üretim durmasını vesaire içerden biri gizlice burada bulunan bir tüccara verirse ne olur? 


Öncesinde gayet bol bulunan ve ucuz olan ürün bu haber yayılmadan önce gene ucuz fiyatından bu tüccar tarafından toplanır. Tüccar alabildiği kadar ürünü aldıktan sonra ne olur? Haber zaten duyulmuş olur, sıkıntı baş göstermiş olur, hatta ve hatta o tüccar da artık sıkıntıyı haykırır zaten. Ve topladığı malı istediği fiyattan satar artık....


Gelelim tekrar borsa kısmına; bir şirket düşünün öyle bir iş almış ki, öyle bir anlaşma yapmış ki fabrika 3 ay gece gündüz tam kapasite çalışsa bu işi ancak yetiştirir. Bu işten yapacağı kar 1 yıllık karın 10 katı kadar.... İmzalar atıldı. Artık kamuya duyurulacak yavaş yavaş ama henüz duyurulmadı. Bu nedir? İçerden, sağlam, gizli (duyulmamış) tüyo dur.


Bir tüyo size amca oğlundan veya eniştenizden gelmez. Bu tüyo değildir. Tüyonun yukarıda verdiğim 3 maddesinden birini hatırlayın İÇERDEN biri lazım.


Bir tüyo size açıkça duyurulmaz. Yani ortaya söylenmez. Gazetede çıkmaz. Twetter da takip ettikleriniz tweet atmaz. FISILDANMASI gerekir.


Bir tüyo ayrıca SAĞLAM olmalı, gerçeklere dayanmalı...


Duyarsınız bazı haberler; işte twitter da tüyo verenler cezayı yedi diye. Bu konunun resminde olduğu gibi. Aslına bakarsanız bu adamların twitter dan verdikleri teknik olarak tüyo olmuyor ve ceza da bunlara kesilmemesi lazım.


Eğer bir tüyo cezası verilecekse içeriden bilgiyi kim çıkardı ise ona verilmeli bence. Twitter da ki o adamlar tüyo vermiyor ama tüyo almışlar. Yeterince hisse alttan alınmış ve bu adamlar artık bu hisseyi satmak istiyor. Ve gizli olan bu tüyoyu halka sunuyorlar ki gelsinler alsınlar. Halk gidip alıyor ve olay bitiyor. Kazanan tüyocular elbette ama hangisi? gerçek tüyocular.


Yani tüyo nedir bilen bir kişi twitter da açıkça yayılan bir şeyin tüyo olmadığını bilir.


İşe Yarar mı?


Eğer tüyo nedir bilirseniz. Size gelen bir tüyo olursa ve bunu değerlendirirseniz çok fazla kazanırsınız.


Ama eğer tüyo nedir bilmezseniz ve size gelen bu sahte tüyolarla iş yaparsanız çok fazla kaybedersiniz. 

  


Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Biz yenilere fısıldayan olmaz yalandır deyip geçelim şimdilik.

    YanıtlaSil
  2. aynen hocam, içeriden diyor.. gizli diyor..

    YanıtlaSil

Close Menu