Ad Code

Borsada bir hisse senedi nasıl yükselir?





 Borsa hisse senetlerinin yükselmesi ve düşmesi ile para kazanılan bir yer. Bu basit anlamı ile böyle, tabi bu kelime eveler geveler süsler püsler çok daha farklı şekilde yazamaz mıyız? yazarız ama konu değişmez.


Borsa hisse senetleri neden yükselir?


Borsaya geldiniz bir hisse senedi aldınız bu hisse senedinin yükselmesini istiyorsunuz. Uzun vade olsun kısa vade olsun ne olursa olsun satın alan kişi yükselsin ister.


Bir hisse senedinin yükselmesi için tek neden satın alınıyor olmasıdır. Evet sadece tek bir neden var hisse satın alınıyor ise yükselir. Eğer kimse satın almıyor ise yükselmez.


Örneğin çok iyi teknik bilginiz var. Defalarca aynı grafikleri çizdiniz ve bu grafikler defalarca başarı gösterdi. Bilmem kaç tane indiktatör dedikleri şey al veriyor. Hisse işte bilmem kaç yılın dibinde. Buradan dönmemesi için bir sebep yok...... vesaire vesaire hisseyi aldınız yükselmiyor?


Neden?


Tek nedeni hisseyi kimse almıyordur. Veya şöyle söyleyeyim hisse satıldığı miktardan daha fazla miktarda satın alınmıyordur.


Hangi koşullara bakarsanız bakın bir hisseyi satanlardan çok alan var ise hisse yükselir.


Hani soruyorlar neye göre hisse senetleri iniyor çıkıyor? İşte buna göre; hisse senedinin alınan miktarı satılan miktarından fazla ise hisse senedinin fiyatı artar, tam tersi olarak hisse senedinin satılan miktarı alınan miktarından fazla ise hisse senedinin fiyatı düşer.


Benim aldığım hisse senedi için tüm teknik ve temel veriler uygun hatta borsa da çıkışta ama benim hisse senedim artmıyor!!!! yeterince alım ve talep yoktur.... Bu kadar sade ve basit....


Örneğin akşam pazarı


Akşam pazarına giderdik eskiden fiyatlar biraz daha düşüyor diye hatırlıyor musunuz bilmem? 


Akşam pazarında fiyatlar neden düşer ki? Bunu hemen hemen hepiniz açıklayabilirsiniz değil mi? İşte pazar kapanmak üzeredir insanlar azalmıştır yani alıcı azdır, pazarda malı elinde tutan satıcı akşama dek belirli bir kara ulaşmış ise son kalan malını taşımak yerine fiyatı belki de maliyete çeker satar, stoğu ve dayanıklılığı sorun olan malları pazar kapanacak diye daha ucuza verebilirler, vs..... artırılabilir bunlar....


Hepsinin ana konusu ne?


- Akşam pazarında; alıcılardan daha istekli olanlar satıcılardır. Akşam pazarında satıcılar sabittir ama alıcılar oldukça azalmıştır. 


Bu örmek fiyat düşüşüne örnek oldu ama mantığı kavramanız açısından,  mantık aynı....


Bir başka örnek; gelmeyen elma kamyonu


Salı pazarında elma sattığınızı düşünün. Devamlı 3 büyük tezgah elma satar ve pazarın elma ihtiyacını bu 3 büyük tezgah karşılıyor. Sizde bunlardan birisiniz.


O gün arkadaşınızın yani bu 3 büyük tezgahtan birinin tezgahı iptal, elması gelmedi, kamyon arızalanmış bu Salı o arkadaş yok.


Alıcılar hemen hemen aynı iken, satıcı kısmında oldukça fazla bir azalma var????? O hafta elma fıyatı artacak. O salı bazı insanlar elma alamayacak pahalı diye veya fazla talep olduğundan bitti diye...


İşte her şey bu dengede; ALICILAR - SATICILAR....



Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. En temel mantık ile bildiğiniz iktisat arz talep dengesi, hiç sevmeden okusam da mezunuyum 😃

    YanıtlaSil

Close Menu