Ad Code

A 1 Capital nedir? Yönettiği arzlar sorun olur mu?





 Merhaba bu yazımızda gelen sorulardan birini değerlendireceğiz.


Halka arzın yoğun olduğu şu dönemde, MERCAN halka arzını A1 Capitalin yönettiği ve A1 in güvensiz olduğu yönünde sorular geliyor.

Halka arzlarda , halka arz olan şirketlerin hangi fiyattan halka arz olacakları belirli mali tablolar ve şirketin değerleri esas alınarak kurumlar tarafından belirleniyor.

Örneğin Kalekim halka arzının fiyat tespit raporunu AK yatırım yaparken, Mercan kimyanın fiyat tespit raporu A1 kapital tarafından hazırlanmış.

Bu bağlamda insanlar A1 Capitalin fiyat tespit raporunu hazırladığı şirketlerin arzda güzel performans vermediği ve fiyatının pahalı hazırlandığı yönünde bir takım soru işaretlerine sahipler.


Eski bir haberden örnek vermek istiyorum;


İşte birkaç örnek. Arbul Tekstil diye bir şirket halka açılmış. Halka arz fiyatı 2 lira. Cuma günü en son 0.84 liradan işlem görüyordu. A1 Capital’e sormak lazım. Bu fiyatlamayı hangi ekonomik kriterlerle yaptın, 2 liralık arz fiyatına nasıl ulaştın? RTA Laboratuarları diye bir şirket. 13 liradan halka arz edilmiş, şimdilerde 8.84 lirada. Fiyatlayan, halka arzına aracılık eden yine A1 Capital. Bomonti Elektrik var mesela. 2.05 liradan çıkmış piyasaya Cuma günü itibarıyla 1.20 liradan alıcı bekliyordu.  Bunlar yatırımcıyı üzen örnekler. 


Bir de ekstra yükselişler göstererek yine bende fiyatlaması ile ilgili şüphe uyandıran hisseler var. Mesela Plaspak Kimya. Neta Yatırım tarafından halka arz edilen bu şirketin hisseleri 2.66 liradan 8.61 liraya çıkmış. Olağanüstü bir performans. Ya ilk fiyatlama çok yanlış, ya da yatırımcı ilk bakışta görülemeyen bir cevher gördü herhalde...

 

Politeknik Metal diye bir şirket var. Onun performansı da şaşırtıcı. 8.36 liradan 13.65 liraya çıkmış çok kısa sürede. İzmir Fırça adlı şirket de 1.85 liradan halka açılmış ancak Cuma günü itibarıyla 4.84 liralarda geziyordu. Bunca yıllık ekonomi gazetecisiyim. İnanın bu şirketlerin adını ilk kez duyuyorum. 


Bu alıntı bilgiler 2015 yılına ait bilgiler.


Burada ekonomi yazarı A1 capitalin fiyat verdiği hisselerin düştüğünü, bunun yanında başka bir firmanın fiyatını hazırladığı hisselerin ise anormal yükseldiğini yazmış.


Burada belki bu yazılanlar doğru olabilir yani fiyat tespitinde hatalar yapıldığından hisseler anormallik gösteriyor olabilir ama bence değil.


A1 capital veya Ak yatırım veya X yatırım bir fiyat tespit raporu hazırlar. Bu rapor açıkça yatırımcıya sunulur. Yatırımcı raporu okursa okur, bir şeyler anlarsa anlar ama fiyat o dur.

Bizler hangi halka arzı fiyatı düşük veya yüksek diye alıyoruz?


Asıl sorulması gereken soru şu;


Bizler halka arza katılırken, şirketin fiyatını önemsiyor muyuz? Kesinlikle hayır..


Halka arzda fiyat hareketleri talebe göre iniyor çıkıyor. Örneğin X hissesinin değeri mali tablolarına veya kağıt üzerine göre 2 tl, ama talep var ise bu hisse senedi 20 tl den de işlem görebilir. Bu tamamen yatırımcı psikolojisi ve beklentisi ile alakalı bir durum.


Bunun yanında normal işlemde olan bir hisse düşünün, kağıt üzerinde akşamdan sabaha değerini hesaplayın 22 lira çıksın. Hisse de 30 liradan o an işlem görüyor olsun.


Yarın yatırımcı kalkıp, yahu hissenin kağıt üzerinde değeri  22 lira bu hisse için 30 lira çok pahalı der mi? Demez, dese de bir anlam ifade etmez....


Şirket bu arada bir yurtdışı ortaklık duyursa fiyatı 100 liralara dahi çıkabilir, sadece duyursa yeter. Bunun sebebi mali tabloları olmaz, bunun sebebi yatırımcının beklentisi ve psikolojisi ile alakalıdır.


Sonuç;


Halka arz hissesinin fiyat tespiti elbette önemli ama size 2 liralık hisseyi 10 liraya satacak değiller. Satsalar dahi o hissenin 20 lira olmaması için bir sebep yok.

Borsa arz ve talep ile ilerler. Alınıyorsa fiyat artar..... Satılıyorsa fiyat azalır.


Bu alım ve satımı da yatırımcı belirler. Şirkete güveniyorsa şirketin 10 yıl sonraki hisse senedi değerini şimdiden yükseltebilir. Yani hayaller satın alınır....


Burası borsa


A1 fiyat tespit raporu yapmış diye hisse düşmez.



Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Belki söyle bir fikir oluşur yatırımcı der ki bu firma her durumda yüksek fiyat belirliyor ve bu verilen arz fiyatı her durumda aşağı doğru gelecek en başta biraz artsa da sonuçta doğru yeri bulduğunda almayı düşünebilirim arz sonrasi hisse almayı düşüneceğim olmaz mi bence olur keza arz da yeterince talep görmeyince iptal ediliyor yahut doğru yerden yatırımcı almıyor diğer gruplara dağıtıyorlar. Ben şahsen kurumsal yatırımcıdsn talep görmeyen hisseden işkilleniyorum. Bütün arzlari böyle mi bilmiyorum son arza katıldım bakalım ne olacak merak ediyorum.

    YanıtlaSil

Close Menu