Ad Code

Borsa şarta bağlı emir; stop koymak


 Şimdi sizlere başka bir emir tipinden bahsedeceğim. Bu emir tipi mobil uygulamalarınızda muhtemelen yoktur. Masaüstü versiyon açmanız gerekecek bu emir tipi için.


Şarta bağlı emir tipi nedir?


Yukarıdaki örnek fotoğraf ziraat masaüstünden. 


Şimdi buraya hisse alış satıştan geldiniz bu ekrana ve karşınızda seçenekler var. Bunların birincisi Şarta bağlı emir. 


Şarta bağlı emir aslında zincir emir gibi çalışır ancak zincir emirde alt alta çok sayıda zincir ekleyebilirken şarta bağlıda bu olmaz. Farkı budur.


Şarta bağlı emir en fazla bir tane olur.


Örneğin bir hisse yazalım. 


Not; örnek hisseler yatırım tavsiyesi değildir, örnektir.


Şarta bağlı emir. Bir koşula göre hissenizi almayı veya satmayı hedefleyen emir tipidir. Yani aslında stop loss yani stop koymak yani zarar kes demektir.


Şarta bağlı emir ile stop koymak nasıl yapılır?




Madde madde anlatacağım. Bu maddelerin nerede olduğu foto üzerinde bellidir.


Bu örnekte brksn hissesinde şarta bağlı emir ile stop koyuyoruz. Hisse güncel fiyatı biz örnek yaparken 11.27.


1- 1. bölümde hisse yazan yere tıklayıp stop koymak istediğimiz hisseyi seçiyoruz. Hemen yan taraftan yapmak istediğimiz işlemi de seçiyoruz ki biz stop koyduğumuzdan şartlı satış yapıyoruz demek ve satış seçiyoruz.


2- Fiyat; normalde burada güncel fiyat çıkar. Ancak biz bu fiyatı güncelleyip satış fiyatı yazıyoruz yani hisseyi şart gerçekleşince kaça satmak istiyorsak o sayı. Buraya hissenin güncel fiyatından daha aşağıda bir fiyat yazmamız gerekiyor mantıken zaten.

11.27 şu an hisse; eğer 10.99 ve altına düşerse hisselerimizi 10.65 e kadar sat demek istedik yukarıda. Siz 10.90 a kadar sat da diyebilirsiniz. Ama hisseden stop olmak istiyorsak biraz daha aşağı rakamlar yazmalıyız.


Bunun nedeni eğer sert düşüş olursa şarta bağlı emir iletilene dek hisse sert şekilde 10.70 olursa satışımız gerçekleşsin diyerek daha düşük sat emirleri yazarız genelde.


Burada aklınıza şu takılıyor. Acaba hisse 10.90 da iken ben 10.67 dedim diye hissem 10.67 den mi satılır? Hayır gene hisseniz 10.90 dan satılır. O yüzden aşağı emir vermekten korkmayın buraya.


3- Kaç hissenizi satmak istiyorsanız o sayıyı girin buraya. Mesela 100 hisseniz varsa hepsini stop olmak istiyorsanız 100 yazın. Ama ben 80 tanesini stop olayın gene 20 tanesi kalsın belki çıkar diyorsanız 80 yazın.


4- şarta bağlı kısmına basın 


5- Burada gene stop koyduğumuz hisseyi seçelim. Yani şu ana dek şarttan sonraki olayları girdik. Şimdi artık şartı giriyoruz. Şart ne elimizdeki hissenin düşmesi o yüzden elimizdeki hisseyi buraya gireceğiz.


Not; buraya başka hisseler de girebilirsiniz. Mesela THY düşerse brksn hissemi sat olur o zaman. Ne alaka ama olur yani.


Ya da bist 100 seçersiniz burayı. Bist 100 şu fiyat altına gelirse hissemi sat dersiniz. Bu mantıklı mesela hani bist düşerse hissem satılsın gibi oluyor.


6- Küçük eşitse gönder seçiyoruz. Yani stop koyduğumuzdan şu fiyata veya altına düşerse emri yolla demek oluyor.


7- Buraya da hangi fiyat ve altına düşerse emriniz iletilsin istiyorsanız onu yazıyoruz.


Burada mesela 10.99 altına düşerse emri yolla demişiz. 


Devam diyoruz.


Sonuç olarak




Karşımıza onay öncesi özet ekranı geliyor.


Bu ekranı okuyoruz ve onay diyoruz.


Okuyalım;


Brksndan 100 hissemi, brksn 10.99 altına düşer ise 10.65 fiyata kadar sat.


Sorusu olan?

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Bu olayı birkaç kez söyledin sen ama detay okuyup görünce şimdi anladım aradığım bir şeydi cevaplar içinde teşekkürler.

    YanıtlaSil

Close Menu