Ad Code

10 kat kazandıracak hisse bulmak




 Hisse senedi seçimi borsada olduğunuz zamanın başlangıcı ve en önemli anıdır. Bu seçim anı sizin kazanıp kazanmayacağınızı belirleyecek en önemli zamandır. Bundan sonrası borsaya kalmıştır ama bu seçim tamamen sizin ile alakalıdır.


Bu arada konunun fotosunu görüp gelenler var ise şanslılar, bir hevese girdiler ama karlı çıkacaklar. Bilerek o fotoyu koydum, kardeşlerim dipte unutulan hisse diye bir şey olmaz. 


Yani eğer bir değişim yapacaksanız, kendinizden bir şey katacaksanız ve olayların akışını size göre değiştirecekseniz o yer bu yerdir.


Bu konuyla beraber artık hisse senedi seçim aşamasına girmiş oluyoruz.


Hisse senetlerini bulmanın ilk adımı


Peki nerede arayacaksınız bu hisse senetleirin?


Öncelikle en güzel yer evinizin bahçesi, mahalleniz, iş yeriniz, yemek yediğiniz lokanta, çocuğunuza kalem aldığınız kırtasiye, alışverişe gittiğiniz avm........


Bu konuda bahsettiğim şirketlerin kimi borsada kimi borsada değil. Burada bahsetmem almanızı gerektirmez. Bunlar örneklerdir.


Hepinizin bim mağazalarından alış veriş yaptığınızı biliyorum. Çünkü her yerdeler. Sokağa çıktığınızda mantar gibi her yere açılan bim mağazalarını gördüğünüz zamanları düşünün. Ne düşündünüz?  Aslında şirket gözünüzün önünde büyüyordu ve o zamanlar alanlar 20 - 30 kat kazandılar.


Bir sigortacı olduğunuzu varsayarsak veya aracınıza kasko yaptırmaya gittiğiniz samimi bir sigortacınız olduğunu. O kişi hangi sigorta şirketinin daha çok sattığını bilir. Hatta bir sigorta şirketindeki değişiklikleri fiyat, yenilik, anlaşma gibi durumları çoğu yatırımcıdan önce bilir. Bir sigortacı kendisine bir sigorta şirketi hissesi almış mıdır?


Bir şantiyede inşaat mühendisi olan bir kişi hangi çimento veya demir şirketlerinin daha iyi olduğunu ve onlarda meydana gelen değişiklikleri daha iyi anlar.


Bir doktor hangi ilacın popüler olacağını herkes den önce anlar.


Bir petrol ofisi şefi veya pompacısı dahi hangi petrol şirketlerinin daha iyi olduğunu bilebilir. 


Yukarıda saydığım kişiler artabilir. Aselsan da çalışanların sizce aselsan hissesi var mıdır? 


Yada trilc halka arz oldu, bu firmanın aşı yapıp yapamayacağını sağlık çalışanları yani o firma içindeki veya yakınındaki sağlık çalışanları bilemez mi erkenden.


Fırsatlar aslında sokakta, iş te , sanayi de , çarşı da, pazar da.... Bir yatırım şirketinden çok daha önce haberinizin olabileceği alanlar var.


Ama bir doktor ilaç firmalarını yani gözünün önündekileri düşünmek onlara yatırım yapmak yerine hiç anlamadığı petrol firmalarına yatırım yapar ise ona diyecek sözümüz yok.


Bir petrol ofisi müdürü de, petrol şirketleri yerine gidip ilaç firmalarına merak salıp, anlamadığı konuda hayal ve kulaktan dolma yatırım yaparsa ne diyelim.


İnsanlar hayallerinin çevrelerinden uzakta olduğunu düşünür. Hep uzaklarda arar, zor sanır, daha kapsamlı ve karmaşık düşünmeye çalışır. Ama fırsat burnunuzun dibinde olabilir, neden olmasın.....


Devam edelim;


Oto pratik gibi bir lastikçide veya her hangi bir lastikçide çalışıyorsunuz. Her türden lastik var tak çıkar yapıyorsunuz vesaire. Veya oranın müdür iseniz tabi daha şanslısınız. O yıl herkes birden bire goodyear lastikleri sormaya başladı. Var mı ? yeni performans lastikleri efsane, onlar tam bir fiyat performans ürünü, her kes sevmiş. 


Elinizde var ama her türden lastik var, ancak goodyear hemen bitiyor, gelenlere yok çekiyorsunuz. Eeeeee, artık almak üzere good year firmasının hisselerine bakacak inceleyecek misin. Yoksa bu rağbetin tüm ülkeye yayılmasını mı bekleyeceksin.



Kırtasiye işletiyorsunuz diyelim. ADEL o sene öyle bir ürün yelpazesi ile geldi ki önünüze ne alacağınızı şaşırdınız dükkana, üstelik faizsiz vadeli veriyor ürünlerini. Siz satana dek sizden ödeme istemiyor ve 2 yıl vade veriyor aynı fiyattan. Yeter ki bizi tercih et diyor. Ürünler de çok değişmiş ve yelpaze artmış. Ne düşünürsün????? Adel hissesine baksan mı artık, en önden.....



Kazanç artışı ve bu artışın bilançolara yansıması elbette hisse fiyatlarını artırır. Yukarıda bahsettiğim şeylerin tümü bu artışlar olmadan bilançoya yansımadan haberdar olabilecekleriniz. Bilançoyu beklerseniz onu herkes görür. Ancak işiniz gereği bazı şeyleri en önden siz görürsünüz.


Uzmanlar ne der?


Bu konuyu açtığınızda nispeten daha farklı bir yaklaşım olduğunu görmüşsünüzdür. Uzman dediğimiz insanlar ya da uzman olmayıp fenomen olan insanlar bile. Hep ezberledikleri şeyleri söyler size;


- 50 kat gidecek hisse nasıl bulunur? Öz sermayeyi al hisse fiyatının kare kökünü al bilançoyu beşe böl, borsa ne zaman kuruldu, 50 yıl önce, al o 50 yi , hisse karekökü ile çarp, ekle sal gel git al....


Eeeee hisseyi buldun...  


Bunun formülü olur mu abi?


Bunun formülü var ise kazanabileceğini sanıyor musun sen?


Biz de bakacağız öz sermaye vesaire amenna ama. Başlangıç burası....

Yorum Gönder

1 Yorumlar

Close Menu