Ad Code

Hisse senedi nasıl alınır?





Borsa söz konusu olduğunda her yatırımcı önüne bir bist100 endeksi koymalı. Bist beni ilgilendirmez ben kendi hisse senedime bakarım diye düşünüyor olabilirsiniz. Bazı insanlar böyle düşünür. Hatta borsa düşse dahi kendi hisse senedine inadına sarılır. 


Hisse senedi nasıl alınmalı?



Eğer borsada genel bir düşüş varsa, bütün hisselerin fiyatları düşer, genel bir yükseliş varsa yükselir. 


Ancak diyelim ki bir savaş yaşanıyorsa ve borsa bu yüzden düşmüşse; bu silah hisselerinin de düşeceği anlamına gelmez. Ben genel durumlardan söz ediyorum. Ancak ortalama bir yatırımcı borsadaki genel düşüş ya da yükselişlerle ilgilenmez.


Bu yatırımcı hangi hisse senedini satması ya da alması gerektiğini bilmek ister. Hazıra konmaktır niyeti. Yan gelip yatmak ister. Kafasını fazla yormak istemez. Yerde bulduğu parayı saymak bile zor gelir ona.




Evet aslına bakarsanız borsaya gelen kişiler, öncelikle bir yerlerden tüyo almak isterler. Öyle yüzlerce hisse senedi arasından acaba ne alsam diye bakınırken, duyduğu ve kulağına hoş gelen bir hikayesi olan hissede buluverir kendini? Peki ne zaman duyar duymaz. Koşullara bakmaz hatta aman geç kalacağım der ve hemen satın almak ister. Hikaye ne, ne zaman çıkmış, gidişat ne, hisse bu hikaye başında ne kadarmış, şu an ne kadar??? bunlara kafa yormak istemez, yormaz da...



 İnsanlar hisse alım satım işinin temel özelliklerini anlarken biraz zorlanırlar. Borsa yükselirken hisse senedi almak en rahat yöntemdir. Önemli olan fiyatları en düşük anında yakalayabilmek değil, doğru anda alış ya da satış yapabilmektir. 



Aldığınız hisse senedi. Siz alırken artmalı, eğer siz alırken düşüyorsa sorun var demektir. Bunun tam tersi satarken de geçerli, siz satmaya başladığınızda yaptığınız her satış bir öncekinden daha az fiyata satılıyor olmalı. Eğer siz satarken hisse çıkıyorsa bunda da sorun var demektir.


Şimdi dönelim ana konumuza,,,


Bir hisse senedi almaya karar verdiniz. Fiyat gene o meşhur fiyat 10 lira. Koşullara baktınız her şey yolunda borsa güzel hareket ediyor. Hisse yi araştırdınız ve alacaksınız.


Öncelikle tüm paranız ile hisse almamalısınız.


50 bin lira ayırdınız bu hisseye diyelim.


Bunu 5 e bölersiniz. 10 ar bin liralık 5 parça paranız oldu. Hisseniz için 1000 er lot alım yapacaksınız.


1000 lot aldınız eğer hisse yukarı gitmiyorsa ikinci alım yapılmaz. Siz alınca hisse bir süre sonra 10.5 oluyor ise doğru yoldasınız 1000 daha alıyorsunuz. Bekliyorsunuz hisse 11 olursa 1000 daha artık 3. alımdasınız. Bu noktada kardasınız ve hissenin bir miktar düşmesi normal. Borsa buna ne tepki verecek bakıyorsunuz.


3000 lotunuz oldu ortalamanız 10.5 ve hisseniz 11 lerde. bundan sonra hisse senedi fiyatı 11 üzeri oluyorsa doğru yoldasınız demektir. Olmuyorsa yeni alım yapmazsınız.


Yukarıdaki 1. alımdan sonra da eğer ikinci alım yapacaksanız yükseliş bekleyin. Eğer hisse düşüşe geçiyorsa ekleme alım yapmayın.


Diyelim ki aldınız düştü, eğer hisseye çok güveniyor ve illa almak niyetinde iseniz alım yaptığınız 1000 lotu satmazsınız. Alttan alacağım derseniz iyice düşmesini beklersiniz yani izlemeye geçersiniz kar yapmadan yeni alım yapmazsınız.


Güzel bir düşüş görmeden ortalama düşürmezsiniz.



Eğer uzun vadeli ve yüksek miktarda alımlar yapıyorsanız bunu aklınızdan hiç çıkarmayın. Bir yatırımcı önce genel koşulları inceler, sonra kendine bir plan yapar ve sonra harekete geçer. 


 Unutmayın ki fiyatların tam istediğiniz düzeye çıkmasını ya da inmesini beklemek boşunadır. Ancak ilk işlemden sonra kâr etmemişseniz, asla ikinci bir işleme girmeyin. Beklemeyi tercih edin. İşte bu noktada fiyatları çok iyi izleyin, bir sonraki işlemi ne zaman başlatacağınızı böyle anlayacaksınız. Her şey doğru zamanlamaya bağlıdır. 


Diyelim ki bir yatırımcı beşyüz hisse senedi alacak. Bence bu yatırımcı, spekülasyon yapmak istiyorsa, bu hisselerin hepsini aynı anda almamalı. Önce yüz hisse senedi aldı diyelim, belki kısa süre sonra zarar edecek... Niçin gidip kendisini zarara sokan hisseden daha fazla alsın? En iyisi, yanıldığını hemen anlayarak o an için o hisselerden vazgeçmelidir.


Umarım anlatabildim....

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu