Ad Code

Temettü

Borsaya ilgisi olan kişi sağda solda temettü lafını duymuştur.


Temettü emekliliği olsun, temettü yatırımı olsun bunlar ister istemez duyacağınız sözler olur. 


Esasen Avrupa borsaları temettüye çok önem vererek yatırım yapar, çünkü onların temettüleri faiz getirisinden daha iyidir. Bizde faizler yüksek olduğundan temettü buna göre az kalır ve insanlarda temettü kültürü oluşmaz. Yani uğraşmaya değmez derler.


Borsada Temettü Nedir?



Sizlere daha önce bedelsiz bölünmeyi anlatmıştım, link burada


Bu temettü olayı da bedelsiz bölünmenin hisse olarak değil de nakit olarak verilme şekli. Mantık tamamen aynı.


Yani size şirket lot sayısına göre açıkladığı parayı nakit olarak otomatik hesabınıza verir.


Siz bu para ile ister bu hisseden yeniden hisse alıp lotunuzu bedelsiz deki gibi artırırsınız, isterseniz bu parayı nakit olarak çeker harcarsınız isterseniz başka hisse alırsınız.


Temettü tanım olarak; 


Temettü, bir şirketin kazançlarının bir kısmının, şirketin yönetim kurulu tarafından belirlenen şekilde hissedarlarına dağıtılmasıdır . Temettü ödeyen şirketlerin ortak hissedarları, temettüsüz satış tarihinden önce hisse senedine sahip oldukları sürece hak sahibidirler. 


Yukarıdaki foto da bir şirketin temettü açıklaması var, burada şirket 2 taksitle temettü ödeyeceğini duyurmuş, gene aşağıda temettü ödeyeceği tarihleri de duyurmuş. 


Eğer bu şirketten temettü alacaksanız, şirketin hisselerine 20.05.2021 günü sabahında sahip olmanız gerekiyor. Yani 19 u akşama dek almanız lazım.


Temettü dağıtan şirketler iyi mi?


Temettü dağıtan şirketler genellikle pozitif bakılan şirketlerdir. Ancak her temettü dağıtan şirket te sürekli yükselecek anlamı çıkarılmasın. 


Şirketler düzenli temettü ödemesi yaparak yatırımcının dikkatini çekmeye çalışırlar. Bu ödemeleri her sene düzenli yapmaya çalışırlar, ancak dediğimiz gibi temettüler bizde faizlerin altında kaldığından çok rağbet görmemiştir.


Temettü ne kadar ödenir?


Şirketler açıklamasında % 100 temettü der veya yukarıdaki şirket gibi % 200 der. Yani bir yüzde oran söylerler. Bu oran 1 tl üzerinden hesaplanır her zaman, şirket fiyatından bağımsız.


Yani hisse 10 lira da olsa 20 lira da olsa ödeyeceği temettü yukarıdaki hisse için % 200 yani 1 tl den hesap edilince 2 tl.


E tabi bunun vergisi de var. Bunu da ödeyince size net 1,70 tl temettü verecek.


Peki Temettü ödendiği gün hisse fiyatı düşer mi?


Evet düşer. 10 liralık hisse 1,70 net temettü ödediği gün hisse hisse fiyatı 1,70 düşük başlar. Yani akşam 10 kapadı ise ve yeni güne temettü ödeyip başlıyorsa açılışı 8,30 olacaktır.


Burada gene bedelsiz bölünme gibi size hariçten bir para verdikleri yok. Aynı hesaba gelir ama genellikle hisse fiyatı temettü sonrası gene eski 10 liralık değerine çıkma eğilimindedir.


Eğer siz ben temettü alayım diye son gün hisseyi alacaksanız hisse zaten ertesi gün temettü kadar düşeceğinden karınız olmaz genelde. O yüzden temettü için yatırım yapıyorsanız önceden hisseyi almış olmanız gerekir.


Temettü yatırımı veya temettü emekliliği nedir?


Temettü yatırımı bir başka ifade ile temettü emekliliği diye bir olay vardır. Kişi her yıl düzenli temettü veren hisselerden kendisine bir liste yapar ve düzenli olarak bu hisselere yatırım yapar.


Satmadan yıllarca biriktirir ve temettü zamanı gelip nakit temettüsünü aldığında bu nakit ile tekrar o hisselerden alarak lotunu çoğaltarak ekstra para vermeden yatırımına devam eder, elbette isterse ekstra hisse de kendi alabilir.


Bu şekilde emeklilik ikramiyesi ile temettü hissesi alıp kendisine küçük bir maaş daha bağlayan insanlar olabilir. Hem hisselerin yıllık artışından hem de temettülerinden yararlanır.


Asıl yatırım aslında budur ama dediğim gibi bizde temettü verimi düşük hisselerde. 


Gene de kendisine bir temettü listesi yapmak isteyenler için ilerde nasıl yapacaklarını yazıp örnek bir temettü listesi ve yatırımı beraber yapacağız.


Şimdilik anlatacaklarım bu kadar.

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Başlangıçta olan bizlere uygun bir iş değil anladığım ama ilerde faydalı olacaktır bilmekte fayda var

    YanıtlaSil

Close Menu