Ad Code

Halka arz nedir?








Halka arz

Bu konuda aslında bir sürü terimi de içeren bir yazı yazdım ama sonra sildim .. Terimler her yerde yazıyor bize ne diyerek...

Halka arzı az çok biliyorsunuz, bir şirket kendisin halka açıyor, halka sunuyor, halka arz ediyor. Diyor ki benim şirketimin şu kadar kısmına şu fiyattan ortak olun. Bende sizden aldığım para ile şunu şunu yapayım, ben kazanayım, siz kazanın beraber kazanalım...


Şirket para bulmak için arz olur. Nakit para, bu para borç değildir, faizli kredi değildir, geri ödenmesi gerekmez. Yani bir şirket için nakit bulmanın en güzel yoludur arz olmak...


Borsa buralardan başlıyor diyebiliriz. Şirketler halka açılır, halk bunlara yatırım yapar, istediği zaman alıp satabileceği bir ortam vardır ve bu ortam devlet tarafından düzenlenir ve denetlenir. 


Halka arza girerek hatırı sayılır paralar kazandım bu zamana dek, hala da az da olsa devam ediyorum. Halka arz aslında sene içerisinde çok fazla olan bir olay değil 2021 ilk yarısı için çok yoğun bir arz olayı olsa da.


Ayda bir ya çıkar ya çıkmaz idi ve ne olursa olsun bu arza girer ve 3-5 tavan olan arzdan güzel sayılacak para kazanırdık. Halka arz benim için bu yönü ile önem kazandı açıkçası.


Yıllara göre baktığınızda;





Buna benzer tablolar çıkarabilirsiniz. Hatta en çok kazandıran kim, arzdan sonra ne olmuş vesaire bir sürü veri hazırlayabilirsiniz. 

Ama geleceğe çok anlamlı ışık tutmazlar..

Arzlar arzın  olunduğu dönemdeki bir çok duruma bakarak değerlenir veya değerlenmez. Yani batık bir şirket dahi doğru zamanda arz edilmiş ise gene size kazandırabilir, öte yandan çok parlak bir şirket yanlış zamanda arz edilerek yatırımcısını üzebilir.


Halka arz kısaca; şirketlerin halkın onlara ortak olması için halka açılmasıdır. Bunu SPK düzenler, fiyatı ve halka arzın nasıl olacağını, ne zaman olacağını beliler ve izahname denilen bir duyuru ile halka duyurur.

Sonraki süreçte halk duyurulan aracı kurumlar aracılığı ile, istedikleri miktarda şirketin hisselerinden talepte bulunur.

Yaklaşık 2 iş günü süren bu talep toplamadan sonra, genellikle sonraki iş günü hisseleriniz gene izahnameden belirlenen ve size önceden duyurulan yöntemle belirlenir. 

Hesabınıza hisseler geçer, eğer aldığınız hisseden daha fazla talepte bulunmuş iseniz, artan nakit paranız da hesabınıza geçer. 

İzahnamede belirlenen tarih de ki bu yaklaşık talep toplama bittikten 2 iş günü sonra, hisse gong çalarak piyasaya sabah saat 10:00 da başlar.

Başladıktan sonra ister alırsınız, ister satarsınız. O artık sizindir...



Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu