Ad Code

Borsada tahtacı ne demek?

Tahta?

Tahtacı?

Çizen adam?






Size yazılar yazarken eski yeni haberlerin fotolarını kullanıyorum ki bu terimlerin haberlerde karşınıza nasıl çıkacağını görün veya cümle içinde kullanımını..


Yukarıda tahtacı dememiş ama işte koca borsanın tahtacıları bu 22 bin kişi.......


Borsada tahtacı nedir? Tahtacı kimdir?


Tahta aslında eskiden borsada hisselerin fiyatlarını insanlar görsün diye yazdıkları yer. Tahtacıda muhtemelen onu yazan kişi idi. Şimdi bu yazmalar dijital ortamda önümüzde. İşte bunu yazdırabilene artık tahtacı diyorlar.


Yani zengin adam, yani elinde hisse senedinin fiyatı ile oynayabilecek kadar hissesi olan adam, bir o kadar da nakiti vardır muhtemelen.


Yani bir hisse senedinde büyük lot sayısına sahip olanlar, iki veya üç kişi de olabilirler. Veya tek kişide. 


Hisse senedi bu tahtacı ne derse oraya doğru gider eğilimindedir. Tahtacı da elbette ben batayım istemeyeceğinden genelde zararsız görülürler.


Ara sıra tahtacıya kötü söz söyleyenler çıkar elbette; tahtacı baskılama, tahtacı sal kağıdı, tahtacı nereye kadar tutacaksın gibi sözler duyarsınız..


Tahtacı hisse senedinin fiyatı ile nasıl oynayabilir?


Basittir. Elinde 1 milyon lotu varsa veya anlayın işte çok lotu varsa koyar 10.30 a satışa bu lotu alan bir başka babayiğit çıkmazsa 10.30 geçilmez. Alırsa zaten alan kişi artık tahtacı olur muhtemelen.


Veya koyar 1 milyon nakiti 10 liraya , o para bitene dek hisse 10 lira altına düşmez, satanı alır, satanı alır. ZRGYO da iki üç gündür olan o. 1.60 altına düşmüyor mesela...


Veya, adam 1 milyon nakiti 10 liraya alışa koyar, 1 milyon lotu da 10.30 a satışa koyar çeker gider... Kımıldatamazsınız orada kalır hisse. Taaki yeni tahtacı olacağım diyen biri çıkana dek...

İşte tahtacı budur.


 

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu