Ad Code

Borsada geçmişe bakmak





 Borsada Geçmişe mi Bakalım? Geleceğe mi?


Ekonomideki son olay ister olumlu olsun, ister olumsuz, herkes kendini ona göre ayarlamaya çalışır, kimse bir sonraki gelişmeye hazırlanmayı akıl edemez. Bu "geçmişe hazırlık" yaşamakta olduğumuz olayı önceden görememiş olmanın verdiği hayal kırıklığını örtmeye yarar.


Eski borsa düşüşleri bizi en çok tedirgin eden olaylar olur, neden düşmüştü? ne olmuştu? ya gene olursa? sürekli bir geçmişin tedirginliği olur üzerimizde. Bazen bu tedirginlikten önümüze bakmayı unuturuz.


Aynı şekilde geçmiş zirve ve çıkışlar da öyle, neden çıktı? gene çıkar mı? 


Örneğin borsa düşer, bu düşüş büyük bir düşüşün habercisi mi? olayından kurtulamayız. Borsa biraz toparlasa hemen nakit olmaya çalışır kendimizi korumaya çalışırız ve bazı hisselerimizi zararına satarız ki düşerse daha düşükten geri alalım.????


Hep düşündüğümüz gelecek, asla geçmişin aynısı olamaz ama biz yine de kendimizce hazırlık yaparız. 



Maya mitolojisine göre evren dört kez parçalanıp yok olmuştur. Mayalılar her seferinde çektikleri acılardan ders alarak bundan sonra daha hazırlıklı olacaklarına yemin ederler, oysa hazırlıkları hep bir önceki felakete göre yapılmıştır, önce sel olur, selden kurtulanlar ormanlardaki tepelere taşınarak köylerinin etrafına yüksek setler çeker, evlerini ağaçların üzerine yaparlar. Ama bütün bu çabaları boşunadır çünkü ikinci felaket dünyayı ateşe verir.


Yangından sonra hayatta kalanlar ağaçlardan inerek kendilerine taştan yeni evler yaparlar ama köy yerdeki geniş bir çatlağın üzerine kuruludur. Çok geçmedem dünya bu kez de bir depreme uğrar. 


Mayaların başına gelen dördüncü felaket ne bilmiyorum, ama ne olursa olsun Mayalar buna da hazırlıksız yakalanırlar. O sırada depremden zarar görmeyecek evler yapmakla meşguldürler.


Borsada da hala borsanın geçmişteki çöküşleri ve bunun nedenleri üzerine hazırlık yapıyorlar ama bunun ne zaman ve hangi sebeple olacağı meçhul. İnsanlar buna hazırlanırken neler kaybettiklerini yıllar sonra anlıyor.


Pandemi başında bir ara petrol fiyatları Nisan 2020 de eksiye düştü vesaire haberleri yaptılar. Ucuzlamıştı varili 5-10 dolara alındı galiba yanlış hatırlamıyorsam.


E ne oldu? Hiç, petrol alanlar şimdi 3 katı civarı kazanmıştır sadece.


Yani eskiden petrol fiyatlarındaki bu düşüş çok büyük ekonomik sıkıntıların habercisi kabul ediliyordu. 1 yıldan fazla olmuş. Petrol fiyatını duyup elindeki hisseleri satanlar şu an bakıyorlar arkalarından...


Yani zaman değişiyor, demek ki bu kez petrol fiyatlarını tınmadı piyasa...


Yeni nereden bilelim????

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. geleceği tahmin etmek için düşüneceksin araştıracaksin belki yorulacak kafa patlatacak insan zor iş, geçmişe bakalım iyidir :)

    YanıtlaSil

Close Menu