Ad Code

Borsa maymun deneyi



Bu yazımda sizlere bir maymunun borsa da nasıl başarılı olabileceğini anlatacağım.


Evet evet bir maymun dahi borsada kazanabiliyor diyor araştırma. Bakalım nasıl?


Pasif, düşük maliyetli endeks fonlarına yatırım yapmanın neden uzun vadede aktif olarak yönetilen fonlardan daha fazla kazanacağını ve çoğu fon yöneticisinin yenmeye çalıştıkları endeksleri bile geçemediğini açıklamak için ileride bir yazı yazarım.


Bu maymun olayının altında yatan tema, borsa “uzmanlarının” gerçekten uzman olmamasıdır. Kısa bir süre içinde şanslı olabilirler, ancak pazarı sürekli olarak yenme olasılıkları azdır. 


Hiç aklınıza şu soru geldi mi? O kadar piyasa uzmanı veya danışmanı neden dünyanın en zengin insanları arasında değil????


Geldi ise şu konuya bakalım!!!


Borsa Maymun Deneyi


Deney, City University London'daki Cass Business School'da piyasa performansını değerlendirmenin çeşitli yollarının devam eden değerlendirmesinin bir parçasıydı.


Bir deneyde maymunların yatırım stratejilerini piyasa ile karşılaştıran Britanya'daki araştırmacılar , maymunların zamanla hisse senedi toplamada daha iyi olduğu sonucuna vardılar.


Sonsuz sayıda maymunun yazarak Shakespeare yazacağına dair geleneksel teori başlangıç ​​noktasıydı. Ancak iş başında sonsuz sayıda maymun olmadığı açık olmalı - sadece 10 milyonluk nispeten küçük bir grup.


Özetle, maymunlar 1968 ile 2011 arasında her yıl en büyük 1000 ABD şirketinin bir endeksinden rasgele hisse senedi seçtiklerinde, maymunlar pazardan önemli ölçüde daha iyi performans gösterdi.


Adil olmak gerekirse, yatırımcılar her zaman başarısız olmadı . Bazı iyi yönler var:


Ancak araştırmacılar, maymunların " % 60 oranında üst üste binen üç yıllık dönemlerde Pazar sınırı endeksinden daha iyi performans gösterdiğini " ekliyor.


İşte araştırmanın özeti;


Bu araştırma, City AM'nin 4 Nisan baskısında ele alınmıştır. " Maymunlar koz fonu yöneticileri " başlığı , bir maymunun karar vermeye benzetilen rastgele hisse senedi toplamanın bir bilgisayar simülasyonunun, ağırlıklı olarak geleneksel bir piyasa kapitalizasyonundan daha iyi performans gösterdiğine ilişkin araştırma bulgularına atıfta bulunmaktadır.


Geçen yaz Aon Hewitt ve Cass Business School , hisse senedi endekslerinin kurucu ağırlıklarının belirlenmesinde birçok yaklaşımın değerlendirilmesinde araştırma konusunda işbirliği yaptı.


İlk deneysel araştırma, iki kategoriden oluşan bir dizi indeks oluşturma tekniğini incelemiştir:


1. Sezgisel - pratik bir kurala dayalı basit teknikler

2. Optimize edilmiş - daha karmaşık optimizasyon prosedürlerini içeren teknikler


Bu araştırmanın ana bulgusu, 1968'den 2011'e kadar olan dönemde, tüm alternatif endekslerin, bir piyasa değerine pasif olarak maruz kalmanın elde edeceğinden daha iyi bir riske uyarlanmış performans ürettiğiydi.  Gerçekten de, rastgele bir bileşen ağırlık seçiminin bile, özellikle piyasa kapitalizasyonu yaklaşımının sunduğu görece düşük yatırım getirilerine kıyasla, genellikle daha üstün bir performans sağlayacağı belirlendi. " 


İkinci araştırmada, hisse senedi endeksleri için kurucu ağırlıkların belirlenmesine yönelik başka bir yaklaşım araştırıldı. Bu özel yaklaşım, Temel Endeksleme olarak adlandırılır. Araştırma, aşağıdakilere göre ağırlıklandırılan ABD hisse senedi endekslerinin performans özelliklerini araştırdı:


bir şirket tarafından ödenen toplam temettüler;

her şirketin toplam yıllık nakit akışı;

her şirketin defter değeri;

her şirketin toplam yıllık satışları

ve ayrıca bunların bir kombinasyonuna göre.


Sonuçlar, 1968 ile 2011 arasında bu temel endeks alternatiflerinin karşılaştırılabilir bir piyasa değeri endeksinden daha iyi performans gösterdiğini gösterdi. " 


 'Maymunlar' piyasa değeri endekslerini geçti.


Özet;


Araştırma biraz karmaşık görünebilir ama ana konu olarak ele adlıkları şey defalarca yapılan analizler ve karmaşık seçimler sonucu alınan bir hisse senedinin, rastgele seçilmiş bir hisse senedinden genellikle az kazandırdığı.


Yani borsadan kazanmak için bir yatırım danışmanı kadar bilgi sahibi olsanız dahi acemice yatırım yapan biri kadar bile kazanamayabilirsiniz.


Burası borsa maymunların bile kazanabildiği, uzmanların bile kaybedebildiği bir yer...


Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu