Ad Code

Borsa kumar mıdır?

 



Borsaya başlıyorsunuz her halde? 


Hoş geldin.


Sanırım çevrenden kumar olum borsa lafını duymuşsundur. 


Kendine bir sandalye kap ve kartların dağılmasını bekle......


Borsa ve kumar


Borsaya başlayalı ben 10 yıldan fazla oldu. Ben başlarken de kumar deniyordu, başlamadan önce de şimdi de.


Borsanın kumar olabilmesi için tamamen şansa bağlı bir ortam olmalı belki de bilmiyorum.


Önce kumar ne demek bakalım;


Kumar, ortaya para koyarak oynanan talih oyunudur. Birden fazla kişi arasında rekabete dayalı bir şekilde oynanabildiği gibi, bir kişi tarafından bir oyun makinasına karşı da oynanabilir. Bir oyunda şahsi maddi varlıklarını (genellikle para) risk etmeye kumar oynamak denir.



Peki borsa;


 Borsa veya sermaye piyasasının değişimi, alınıp satılabilir menkul kıymetler, emtialar, döviz, vadeli işlemler, ve opsiyon sözleşmelerinin halka açık satıldığı veya satın alındığı organize bir piyasadır. Sermaye piyasası, üretken faaliyetleri destekleyen bir yatırım mekanizması oluşturur ve borsa ise bu amaca ulaşmak için kullanılan bir pazardır. 



Ortak yanlar;

1- Para ile yapılıyor

2- İkisinde de rekabet var

3- Risk var


Detaylandırsanız baya benzerlik bulabilirsiniz. En önemlisi borsa kumar demelerinin sebebi sadece kaybetme olasılığının olması.


Aranızda idda oynamış olan, oynayan illaki vardır. Ben bir takıma yatırım yapıyorum diyen de çıkar belki içinizde. Ama kumara daha yakındır herhalde.


Peki idda oynarken bir sürü inceleme yaparsınız, işte takım ne alemde, kaleci sakat mı, forvetin özel hayatı yolundamı ...... Bu konunun parçası değil ama hissse senedi alırken bence bu kadar incelemiyorsunuzdur.


Her neyse


Kumar masasında kazanmak şansa bağlıdır. Bunun yanında şansınızı artıracak bazı durumlar oluşturabilirsiniz. Kağıtları saymak gibi, çok anlamasam da vardır başka yolları da. Bir de deneyim kazandıkça daha çok şansınız artar. Hatta deneyim arttıkça daha çok kazanılabilir, daha soğuk kanlı olunabilir.....


Borsa da buna benzer şeyler çok fazla var elbette. Araştırırsanız yatırımınızı güçlendirirseniz. Demeyim size sabır soğuk kanlılık katar gibi...


Ama borsa ve kumar veya iddia veya at yarışı arasında bir fark var. Olay o anda bitmez. Yani kazanan ve kaybeden hemen açıklanmaz.  Yatırım aracıdır borsa ve kaybetme riski olsa ve kaybetseniz de aylar yıllarca sürecek bir yatırımdır bu. Dolayısı ile kaybetmiş olma kararı tamamen sizdedir. 


Yani risk var ama kumar mı?


Buna herkes kendi içinde bir cevap bulabilir. Çok iyi bir poker oyuncusuna bunu anlatamazsınız adam borsa kumar bana göre ama pokerde ben iyiyim der.


Veya bir at yarışı oynayan profesyönel birine at yarışı mı bor samı kumar deseniz borsa der sanırım. Belki de haklıdır neden? Eğer kendisi at ve jokeylere bahis koyarken araştırıyor ise ne yaptığını biliyor ise, jokeyin yaşı kilosu atın ayak boyu hepsine bakıyor ise ve bunun yanında siz de hisse alırken öylece alıyorsanız bence o değil siz kumar oynuyorsunuz olur!!!!!


Borsa bir kumara benzetilse dahi sizin eliniz her zaman daha güçlü, şansınızı destekleyeceğiniz çok fazla durum oluşacak. Sıfıra inmeniz imkansız. Onlar 7 kartla oynuyorsa siz 400 den fazla kartla oynuyorsunuz. 


Ama borsa kumar değildir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu