Ad Code

Hisse bulmak için tecrübe gerekir mi?

 



Merhabalar


Borsa başlı başına karmaşık bir yer gibi gelebilir sizlere.


Hisse senedi bulmak, yatırım danışmanının işi ben nasıl bulayım diyebilirsiniz. Hatta yukarıdaki foto da şeker yatırımın bir değerlendirmesini görmektesiniz.


Bu gibi yatırım firmalarını takip edip önerileri ile hisse alıp kazanmak da bir strateji olabilir. Ama ya siz.


Siz kendiniz hisse bulmak için çok mu tecrübesizsiniz veya ne gerekli.


Hisse bulmak bir matematik işi mi? Felsefe işi mi? Tecrübe işi mi? Doğuştan gelen yetenek mi?


Hiçbiri......


Bir yatırımcı nasıl hisse bulur?


Kısa bir hikaye anlatalım;


Zamanında bir itfaiye memuru olarak çalışan bir adam işten eve evden işe gidip geldiği köhne mahallesinde bir fabrikanın açıldığını görür. O da sizin benim gibi amatör bir borsacı.


Evi de kenar mahalle. Babadan kalma, sanayinin içinde kalmış neredeyse. Neyse gel zaman git zaman bu fabrika orayı ala burayı ala büyümeye başlıyor, dikkat çekici şekilde. İşçiler memnun iş başvuru yoğun halk memnun iş kapısı maaş ücret izin insani şekilde ve iyi.


Adam diyor ki burada işler gayet güzel. Hemen bu şirketin hisselerinden alıyor, zaten yeni. Önündeki 10 yıl boyunca her ay düzenli olarak bu şirketin hisselerini alan itfaiyeci, hem şirketi gözlemleyebiliyor hem de yatırımını sürekli artırıyor.


Şimdi o itfaiyeci milyonluk bir adam.....


Hikaye size garip gelebilir. Ama bu adam ne bir yatırım danışmanına, ne bir finans kuruluşuna danışıyor ne de bu konuda bir eğitimi var. Gördüğüne inanıyor.


Evet hisse bulmak için basitçe bakmanız yeterli...


Çoğu insan sabahtan akşama bloomberg izler, yorumcuları dinler, yatırım firmalarının bültenlerini okur ama bir türlü zengin olamaz.


Çevrenizdeki fırsatları sizden iyi kimse göremez.


Sizler bir yatırım yapacağınız zaman çevrenizi izleseniz dahi yeter.


Şimdi bir örnek de kendimden vereyim;


Sene 2006 da liseye başladım, ilçemiz küçük bir yer. Asla market yoktu sadece bakkal vardı. O zamanlar Bim açıldı, koşup gittik nasıl heyecanlı, market televizyonda gördüklerimiz gibi. Bir ilçeye yatırım yapacak kadar büyümüşler demek ki. 50 kuruşluk çikolata dahi alsak meraktan bime gidiyoruz. Bakkal lar çok sinirli duruma.


Neyse; o zamanlar 1000 liralık BİM hissesi alsa idik yaklaşık 70 binimiz olacakmış şu an. Bir yatırım danışmanı kadar bilgimiz yoktu elbet ama göz görüyor her şeyi.


Sonuç;


Hisse bulmak için matematik okumanıza, finans okumanıza veya yatırım danışmanına ihtiyacınız yok. Hisse bulmak için bakmanız ve görmeniz yeterli.

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Yerel başka şehirlerde benzer oluşumlar gördüm düşündüm de ama hisse kısmına geçememiş yerel ufak firmalardi bu tip firmalar çoğaldığı için dayanamayarak kapand ok lar. Bim çok iyi bir mantık ile başladı ve olanaksız idi tutmaması çünkü bakkal gibi ama uygun fiyata her yerde ve hep benzer bir kalitede beğenir beğenmez kimisi ama şu anda büyük adamlar... Oluşumlar küçük küçük ama sonuçta hepsi birlikte büyük...

    YanıtlaSil

Close Menu