TREND ÇİZGİSİ, HACİM, DESTEKLER VE DİRENÇLER
Trend Çizgisi
Piyasa Trendinin tanımı, fiyatların belirli bir dönemde belirli bir yöne, artışa veya azalmaya doğru hareket etme eğilimi olarak ifade edilebilir. Bir tüccarın gelecekteki fiyat hareketlerini yakalayabilmesi ve buna göre hareket edebilmesi için piyasa trendlerini belirlemesi çok önemlidir. Doğru piyasa trendini bulmak için teknik analize güvenmek zorundadır. Genel olarak, fiyat hareketleriyle ilgili bu eğilim iki kategoriye ayrılır.
Biri 'Yukarı Trend', diğeri 'Aşağı Trend'.
Aşağı Trend, Yukarı Trend'in ayna görüntüsüdür.
Trendlerden başka, yatay ve testere piyasalar da oluştuğundan sürekli düşen veya çıkan trend olmayacaktır bu aklınızda olsun.
Zaman çerçevesi ile ilgili olarak, bu piyasa trendi Kısa Vadeli Trend, Orta Vadeli Trend ve Uzun Vadeli Trend gibi üç farklı türde kategorize edilebilir. Kısa vadeli eğilim, minimum bir günden azdan maksimum beş güne kadar mevcut olabilir. Orta vadeli eğilim birkaç haftadan birkaç aya kadar kalabilir. Son olarak, Uzun Vadeli Trend birkaç haftadan birkaç aya kadar olabilir.
Bu çok önemli eğilim, farklı yöntemler kullanılarak belirlenebilir.
Trend Çizgisi: Piyasa trendini bulmak için kullanılan en önemli araçtır. Düz bir çizgi oluşturmak için birbirine bağlanan iki veya daha fazla sayıda fiyat noktası, mevcut piyasa konumunu gösterdiğinden trend çizgisidir. Ayrıca, gelecek dönemde aşıldığında, belirli bir hisse senedi için destek veya direnç gösterme yeteneğine sahiptir. Destek veya direnç seviyesinin yansıttığı bir trend çizgisinin gücü, çektiği fiyat noktalarının sayısına bağlıdır.
Trend çizgisinde fiyat noktaları ne kadar fazlaysa, destek veya direnç seviyesi o kadar güçlü olacaktır. Tüccarlar veya yatırımcılar, yukarı eğime sahip olduğunda buna 'Yukarı Trend Çizgisi' adını verir. Bu, daha sonraki dip, pozitif bir konum olan önceki dipten daha yüksek olduğunda gerçekleşir. Bu pozitif eğim, destek seviyesi olarak kabul edilir. Hisse senetleri, alıcılar tarafından güçlü bir kararlılıkla satın alındığında, durum yükselişe geçer ve yükselen hacimle birlikte artan fiyat noktalarını gösteren trend çizgisine yansır.
Öte yandan, 'Aşağı Eğilim Çizgisi', negatif veya aşağı eğimli olduğunda oluşur. Bu, sonraki yüksek bir önceki yüksekten daha düşük olduğunda gerçekleşir, bu da negatif bir konumdur. Bu negatif eğim, direnç seviyesi olarak ele alınır. Hisse senetleri satıcılar tarafından güçlü bir kararlılıkla satıldığında, durum düşüş eğilimi gösterir ve yükselen hacimle birlikte düşen fiyat noktalarını gösteren trend çizgisine yansır.
Not: İstenen sonucu elde etmek için, uygun açı ile yeterince desteklenen iç trend çizgisi ile birleştirilmiş etkili trend çizgisi çok önemlidir.
Hacim
Ticarette bir diğer önemli husus Hacimdir. İşlem hacmi, belirli bir dönemde işlem gören hisse sayısı anlamına gelir. Örneğin, Tüccar A, Tüccar B'den 50 hisse satın aldı. Bu nedenle, toplam alım satım hacmi 50'dir. Bu, birçok insanın söz konusu hisse senedini almaya veya satmaya hazır olduğu anlamına gelir. Yine hacim analizi, fiyat hareketlerinin gücünü veya zayıflığını belirlemeye yardımcı olur. Yatırımcıların güçlü hareketlere olumlu tepki vermesi ve zayıf hareketlerden kaçınması muhtemeldir. Bunlar karlı ticaret yapmak için bazı genel fikirlerdir.
Artan hacimle birlikte yükselen fiyat, mükemmel bir güçlü hareket yaratacaktır. Bir tüccar bir hisse satın aldığında, fiyatı daha da yükseltecek artan rakamlara ve belirli bir miktar istekliliğe bakacaktır. Diyelim ki fiyat arttı ve hacim azaldı ve sonra açıkça ilgi eksikliğini gösteriyor. Bu, potansiyel tersine çevirme için bir uyarı işaretidir. Bunu basit bir şekilde ifade etmek gerekirse, fiyat düşüşü veya artışı ile düşük hacim hiç de iyiye işaret değildir.
Destekler ve Direnç
Başarılı ticaret için gereken en önemli iki husus destek ve dirençtir. Bunlar ticarette çok basit ama çok güçlü. İnsanlar genellikle bu basit faktörleri gözden kaçırır ve karmaşık yönlere odaklanır. Ancak, gerçekte en deneyimli ve üst düzey tüccar bu iki hususa gereken ilgiyi gösterir çünkü bunların ticarette başarı için ana anahtar faktörler olduğu doğrudur. Daha ileri gitmeden önce Destek ve Direnci ayrı ayrı tanımlayalım.
Destek Talebe eşittir ve direnç Arz'a eşittir. Önemlerinin nedeni ise sadece arz ve talep dengesizliğinden dolayı fiyat hareketlerinin meydana gelmesidir. Bu iki faktörün dengelenmesi durumunda fiyat hareketi olmayacaktır. Destek/talep mevcut fiyatın altına düştüğünde fiyat aşağı hareketini durduracak ve tersine dönecektir. Aynı şekilde, fiyatın ilerlemesi, direnç/arz mevcut fiyatın üzerinde olduğunda hareketini durduracak ve tersine dönecektir.
0 Yorumlar