Bu konuda bir dizi önemli borsa konusuna değineceğiz ama ülkemiz ile alakalı değil Wall street ile alakalı....
1867 : Borsa kodu Wall Street'te tanıtıldı. American Telegraph şirketinden Edward A. Calahan'ın bir eseri olan hantal makinelerde, işlemleri detaylandıran dar kağıt şerit tekerlekler bulunuyordu. Raporlar, onları pnömatik tüp aracılığıyla daktiloya teslim eden katiplere dağıtılırdı. Daktilolar bilgileri telgraf aracılığıyla komisyonculara gönderdi.
5 Şubat 1870 : Kadınların sahip olduğu ilk Wall Street borsası açıldı. Ohio doğumlu kız kardeşler Victoria Woodhull ve Tennessee Claflin, Cornelius Vanderbilt tarafından finanse edildi.
Kadınlar New York Borsası'na doğrudan sızmakta daha zor zamanlar geçireceklerdi. Kadınların 1940'larda ticaret katında çalışmaları için arka odalardan çıkmalarına izin verildi, ancak 1967'ye kadar Muriel Siebert, NYSE'de bir koltuğa sahip olan ilk kadın oldu.
1882 : Wall Street'teki 7.200 lambaya güç sağlamak için dünyanın ilk elektrik santrali Thomas Edison tarafından Pearl Street'te açıldı.
8 Temmuz 1889 : Wall Street Journal , Dow Jones & Company tarafından yayınlanan iki sentlik bir kapak fiyatı ile piyasaya çıktı. En popüler özelliği, hisse senedi performansını gösteren bir endeks olan "Dow-Jones Endüstriyel Ortalama" idi.
1903 : İki yıllık inşaatın ardından, New York Borsası binası 18 Broad Street'te açıldı. Mimar George B. Post tarafından tasarlanan bina, büyük Korint sütunları, John Quincy Adams Ward'ın heykelleri, mermer bir ticaret katı ve 70 fit yüksekliğindeki tavana sahipti. Bina, mühendis Alfred Wolff tarafından tasarlanan bir sistemle Amerika'da klimaya sahip ilk bina oldu. Binanın altında, stok sertifikalarının tutulduğu yüzlerce yer altı kasası vardı.
JP Morgan'da patlama
16 Eylül 1920 : Tahlil Ofisinin önüne park edilmiş bir vagon saat 12: 01'de patladı Patlama o kadar güçlüydü ki, sokaklarda yankılanarak Binanın 34. katına bir araba çarptı. Otuz kişi öldü ve yüzlercesi yaralandı. Birçok at da öldü ve birkaç bina yıkıldı. Ticaret hemen durdu.
Müfettişler hedefin JP Morgan'ın bankası olduğuna inanıyordu, çünkü kurbanların çoğu orada çalışan katipler ve stenograflardı, ancak Morgan tatildeydi.
İsimsiz anarşistler posta kutularında daha fazla bombalama tehdidinde bulunan broşürler bıraktılar ve suç en sonunda Galleans adlı bir İtalyan anarşist grubun üzerine yapıştırıldı. Soruşturma Bürosu tarafından yapılan üç yıllık bir soruşturma hiçbir zaman tutuklanmayla sonuçlanmadı.
1929 Çöküşü
24 Ekim 1929 : Ekonomist Roger Babson'ın ekonominin daralmakta olduğuna dair göstergeler ve borsa çöküşü tahminlerine rağmen, hisse senedi piyasası 1928'den itibaren yüzde 50'ye kadar yükseldi. Pazarın yüzde 11 düştüğü , şimdi Kara Perşembe denen şey sona erdi .
Kara Salı olarak bilinen 28 Ekim'de, 16 milyon hissenin alınıp satılmasıyla bir panik başladı ve ertesi gün piyasa 30 milyar dolar kaybetti. Anında iyileşme oldu, ancak hasar verildi ve piyasa, şimdiye kadarki en düşük seviyesine ulaştığı 1932 yılına kadar düşmeye devam etti.
Pazarın toparlanması, kitlesel işsizlik ve yoksullukla tanımlanan Büyük Buhran adı verilen bir dönem olan tüm 1930'ları aldı .
19 Ekim 1987 : Wall Street, dünya çapında piyasalar çökerken, 1987'de 500 milyar dolarlık bir kayıpla tek günlük en büyük kayıplardan birini yaşadı. Wall Street'in bilgisayarları, hisse senetlerini belirli fiyat eşiklerinde satacak şekilde programlandı. Binlerce hisse senedini tasfiye eden bilgisayarların domino etkisi ortaya çıktı ve katipler işlemleri durduramadı. Otomatik program satın almayı da engelledi ve tüm teklifleri sildi. Bundan sonra, otomatik protokollerin geçersiz kılınması ve gelecekteki felaketlerin önlenmesi için özel kurallar uygulandı.
11 Eylül 2001 : Terör saldırılarıFinans bölgesinde 2.996 ölüm, 6.000'den fazla yaralanma ve Dünya Ticaret Merkezi'nin ikiz kulelerinin yıkılmasıyla sonuçlandı. Mahalledeki yıkım ve enkaz, hayatta kalan ve iletişim ağlarına zarar veren finans ofislerine sınırlı erişim sağlayarak piyasayı yedi günlüğüne kapattı. Afeti, başta Tek Dünya Ticaret Merkezi olmak üzere bir dizi inşaat projesinin ortaya çıktığı bölgede yoğun bir gelişme dönemi izledi.
Subprime Mortgage Krizi
Eylül 2008 : 2008'de Wall Street, Büyük Buhran'dan bu yana en kötü finansal çöküşün merkezindeydi . Büyük ölçüde subprime mortgage'ların yanlış yönetilmesinin bir sonucu olan kriz, Freddie Mac ve Fannie Mae'nin hükümet tarafından devralınması ve Lehmann Brothers'ın iflas başvurusunda bulunmasıyla sonuçlandı.
Diğer birçok bankanın takip etmesi beklenirken, trilyonlarca dolarlık federal bir kurtarma paketi açıklandı. Bunu, ülke genelinde konut fiyatlarında bir düşüş izledi, büyük hacizler ve evlere el koymalar yaşandı.
17 Eylül 2011 : Finansal çöküş ve konut piyasası felaketinin ardından gelen tepkinin bir parçası olarak, Occupy Wall Street protesto hareketi Zuccotti Park'a indi. Protestocular, ekonomik eşitsizliğe dikkat çekmek için bir kamp kurdular ve finansal krizin arkasındaki bankaların yargılanması çağrısında bulundular. Ülke çapında işgal kampları ve protestolar başladı.
Hareket, anarşi ilkesine göre işleyen lidersiz bir hareket olarak kabul edildi. 15 Kasım 2011'de Zuccotti Park'tan çıkmaya zorlanan İşgal Hareketi, eylemlerini başka yerlere kaydırdı ve uzun vadede 2016 başkanlık seçimleri sırasında yeniden ortaya çıkan aktivist grupları örgütledi.
....
0 Yorumlar